Több mint két és fél milliószor választották az utasok az internetes jegyvásárlást

 2014. március 31. 14:27

A MÁV-START internetes jegyértékesítési rendszerén mára, több mint két és fél milliószor történt vasúti menetjegy vagy valamilyen pótjegy, helyjegy vásárlása, ami közel négymillió utazást jelent.

Jelenleg csaknem százezren használják rendszeresen a vasúttársaság honlapján keresztül elérhető felületet, országosan 63 vasútállomáson, 113 olyan automata áll az utasok rendelkezésére, ahol át lehet venni az internetes jegyeket. A legújabb automatákat a múlt héten helyezte üzembe a MÁV-START a kelenföldi pályaudvaron, ahol hat darab menetjegyvásárlásra és interneten kifizetett menetjegyek átvételére is alkalmas gép állt forgalomba.

 

Az internetes jegykiadó automatákat Budapesten használják a legtöbben, országos szinten a tranzakciók több mint felében a fővárosban történik a jegyek kinyomtatása. A Keleti pályaudvar automatái a legkihasználtabbak, vidéken ez Debrecenről, Győrről és Miskolcról mondható el. A belföldi viszonylatok közül a Budapest és az InterCity-vonatokkal elérhető nagyvárosokba utazók vásárolják a legtöbb menetjegyet az interneten, nemzetközi szinten Bécs, München, Prága és Zürich célállomásai a legkedveltebb úticélok. Belföldi utazásnál átlagosan háromezer forintot szoktak egy alkalommal fizetni az utasok, de előfordul – ha többen utaznak együtt, vagy bérletet váltanak – hogy tizenötezer forint feletti a vásárlás értéke.

Jelentős lépésnek számított a rendszer fejlesztésében az otthoni jegynyomtatás, valamint az InterCity- és gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódok bevezetése. Ez még gyorsabbá és kényelmesebbé tette a szolgáltatás használatát, valamint az eddigiekhez képest későbbi időpontban is ráérnek az utasok a pályaudvarokra kimenni a vonatok indulásához.

Tovább ösztönözte ennek a lehetőségnek a használatát, hogy 2013 júliusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében minden az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott, vagy elektronikusan bemutatott QR-kódos menetjegyet három százalékkal olcsóbban vehetnek meg az utasok. Az intézkedés jelentősen növelte ennek a funkciónak a kiválasztását, valamint az aktív felhasználók száma is emelkedett. Az összes vásárlási adatot tekintve, az otthon nyomtatott jegyek aránya harminc százalék.