Több országban is földön a Boeing 737 MAX-ek

Forrás: turizmus.com

 2019. március 11. 11:53

Nem repülhetnek az új generációs hajtóművekkel felszerelt Boeing 737 MAX repülőgépek Kínában, és földre parancsolta őket az Ethiopian Airlines és a Cayman Airways is.

Határozatlan időre földre parancsolta Boeing 737 MAX-flottáját az Ethiopian Airlines, miután a légitársaság egyik alig 4 hónapja forgalomba állított repülőgépe néhány perccel a felszállást követően lezuhant Addis Abeba közelében március 10-én. A balesetet senki nem élte túl.

Az etióp légitársaság hangsúlyozta, hogy a katasztrófa okai egyelőre nem ismertek, de elővigyázatosságból úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a repüléseket a típussal. A kínai hatóságok 24 órával az Ethiopian Airlines ET 302-es járatának katasztrófája után felfüggesztették a teljes, Kínában üzemelő Boeing 737 MAX-flotta üzemelését a kínai Caijing Magazine információi szerint. A Cayman Airways, amely a napokban vette át második Boeing 737 MAX 8 repülőgépét szintén felfüggesztette a repüléseket a típussal. A légitársaság azt közölte, hogy határozatlan ideig nem emelkednek a levegőbe az új generációs 737 MAX gépeik, amíg az etiópiai katasztrófa okáról nem érkeznek újabb információk  – írja az AIRPortál.

A Spiegel beszámolója szerint a TUI is vizsgálja azt a lehetőséget, hogy ideiglenesen leállítja Boeing 737 Max 8-asait. Ebből a típusból 15 van a TUI-nál, amelyeket Nagy-Britanniában és a Benelux államokban állomásoztat. „Szoros kapcsolatban vagyunk a Boeinggel, és közösen értékeljük a helyzetet” – mondta Aage Dünhaupt, a Tuifly szóvivője.

Ennek a repülőgéptípusnak nem ez volt az első légi katasztrófája. A Lion Air gépe tavaly októberben zuhant le Indonéziában, a balesetben 189 ember vesztette életét. A Spiegel beszámol a kínai CAAC légi hatóság közleményéről, amely szerint a két szerencsétlenségnek vannak közös vonásai. Mindkét gép röviddel a felszállás után került bajba, jó időjárási körülmények között. Az esetleges elekronikai hibát egyelőre még nem zárták ki.

Egy Boeing 737 MAX

Fotó: Wikimedia Commons

A Boeing 737 MAX típuscsaládból 372 példány van forgalomban szerte a világon, és az amerikai gyártónak több mint 4 600 darabra van megrendelése a típusból. Az ezt a típust a legnagyobb számban üzemeltető légitársaságok, a Southwest (34 db), az American Airlines (24 db) és az Air Canada (24 db) a Flightglobal kérdésére azt közölték, hogy nem tervezik, hogy földre parancsolnák a típust. Mint közleményeikben fogalmaznak, megbíznak a típus légi alkalmasságában, ugyanakkor aktívan figyelik a katasztrófa kivizsgálásának eredményeit. A típus legnagyobb európai üzemeltetője a Norwegian, 18 darab 737 MAX 8 repül a flottájában.

Ezt a repülőgéptípust 2017 óta gyárja a Boeing. A repülőgépgyártó részvényeinek árfolyama a katasztrófa bejelentése után közel 10 százalékot zuhant az amerikai piacon.

Kapcsolódó cikkek