Több perben is kártalanítási jogalapnak ismerte el a sztrájkot a Ryanair

Forrás: fvw.de

 2019. május 19. 11:19

Eddig hangoztatott álláspontja ellenére a Ryanair kártalanítást fizetett egyes utasoknak, akik sztrájkok miatti járatkésések vagy –törlések miatt indítottak pert.

A hamburgi igazságügyi hatóság megerősítette a Flightright.com légi jogi portál azon információit, hogy a Ryanair legalább öt olyan, ellene folyó perben elismerte a felperesek követeléseit, amelyet a légitársaság sztrájkja miatti járatkésések vagy –törlések miatt indítottak. Egy igazságügyi szóvivő nyilatkozata szerint a hamburgi bíróság ezután egyik esetben sem vizsgálta tovább a tényállást. A Ryanair nem akart nyilatkozni a folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatban – írja az fvw.de a dpa német hírügynökségre hivatkozva.

Az ír diszkont légitársaság mindeddig arra hivatkozott, hogy a légi utasok jogairól szóló EU-rendelet alapján a légitársaságnak sztrájk esetén nincs helytállási kötelezettsége, és ezért az utasokat nem is kell kártalanítania. A Flightright ezt másképp látja, a légi jogi portál szerint a Ryanair maga idézte elő a bérharcot az évekig alacsonyan tartott bérekkel és a vitatott munkafeltételekkel, és megakadályozhatta volna a feszültségek kiterjedését. A német bíróságokon több száz hasonló per van folyamatban.

Úgy tűnik, a Ryanair is attól tart, hogy az Európai Bíróság érvényesnek mondaná ki az utasok igényeit

Fotó: utazomajom.hu

A Flightright szakértője, Oskar de Felice taktikázással vádolja a légitársaságot. Szerinte a Ryanair az igények elismerésével elkerüli, hogy a hamburgi bírók tisztázás céljából továbbítsák a kérdést az Európai Bíróságnak. Úgy tűnik, a légitársaság is valószínűnek tartja, hogy az Európai Bíróság érvényesnek mondaná ki az igényeket, és a sztrájkban nem látna rendkívüli körülményt. Ha az Európai Bíróság meghozna egy ilyen ítéletet, az azt jelentené, hogy a légitársaságnak minden esetben kártalanítania kellene az utasait, ha sztrájk miatt késett vagy maradt ki egy járat.