Több repülőgépnyi utas éjszakázott Ferihegyen a csomagkiadó szalagok mellett

Forrás: turizmus.com

 2022. június 29. 12:07

Vasárnap mintegy 150-200 Budapestre érkező utas volt kénytelen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesen üres épületében éjszakázni, mert nem kapták meg a repülőkre feladott csomagjaikat. Az ügyben a TIM is vizsgálódik.

A szóban forgó járatok vasárnap késő este érkeztek, az utasok órákon át várakoztak hiába a csomagkiadó futószalagjainál, mert a személyzet korábban hazament, és nem volt, aki kipakolja a gépeket. A bőröndöket csak másnap reggel szállították be az átadóba, miután munkába állt a reggeli műszak – írja a 24.hu.

Az egyik érintett gép, egy fapados cég Tel Aviv–Budapest járatának utasa a lapnak azt mondta, a repülőtéren órákon át nem volt senki, aki érdemi információval szolgált volna a helyzetről, a földi kiszolgáló cég pultja zárva volt, az ott kifüggesztett telefonszámot pedig nem vette fel senki. Az útlevél-ellenőrző és a magyar határt jelentő üvegajtók közötti helyiségben rekedt utasok – köztük csecsemők és kisgyerekek is – teljesen ellátatlanul maradtak, vizet is csak a mosdókból tudtak szerezni.

Hiába vártak a csomagjaikra az utasok vasárnap éjjel Ferihegyen (képünk illusztráció)

Fotó: ©martince/123rf.com

A lap megkeresésére a Budapest Airport kivizsgálta az esetet, a repülőtér üzemeltetőjének tájékoztatás szerint az Európa más repülőterein tapasztalható fennakadások miatt vasárnap este nyolc járat csúszott össze egy időben. Ezek közül öt járat több mint egy órás késéssel érkezett Budapestre, és a kialakult helyzet nagy nyomás alá helyezte a földi kiszolgálásban részt vevő csapatot. Mint írták, a helyzet kapcsán az érintett földi kiszolgáló vállalat – a Menzies Aviation Hungary Kft. – felülvizsgálja repülőtéri folyamatait a hasonló, a repülőtér-üzemeltető számára elfogadhatatlan helyzetek elkerülése érdekében.

Június elején a Budapest Airport egy szakmai rendezvényen azt mondta az utazási irodásoknak, hogy Ferihegyen nem kell repülőtéri káosztól tartani nyáron, a repülőtér felkészült a dinamikusan növekvő utasszámra. Azt is hozzátették azonban, hogy a kihívást nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok kezelése jelenti, amikor rövid időn belül sok gép indul, illetve érkezik, Budapesten ilyen a hajnali, a dél körüli és az esti időszak.

 

Frissítés: A TIM vizsgálja a történteket

A Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) működő közlekedési hatóság két különálló eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben – tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről.

A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható – közölte a TIM.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon.