Több száz légi járatot töröltek világszerte az omikron miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. december 27. 11:53

A karácsony előtt beindult járattörlési hullám a két ünnep között folytatódott. A legtöbb járatot Kínában és az Egyesült Államokban mondták le a légitársaságok.

A légitársaságok általában a munkavállalük koronavírus-fertőzése miatt kénytelenek törölni a járatokat. A rendszeres tesztelésnek alávetett és általában beoltott dolgozók közül ugyanis egyre többeknek pozitív a teszteredménye, emiatt pedig karanténba kell vonulniuk.

A FlightAware weboldal adatbázisa szerint december 27-én reggel 1851 járatot töröltek világszerte, ugyanezen a napon 2383 járat késését regisztrálták az oldalon. Ezek közül 550 járattörlés és 285 késés az Egyesült Államokba irányuló vagy onnan kiinduló járatot érintett.

Folytatódik a járattörlési hullám

Fotó: 123rf.com

A China Estern légitársaság jelentette a legtöbb törlést, 399-et, a második legtöbbet az Air China, amely 187-et mondott le - írja összefoglalójában a travelweekly.co.uk.

A karácsonyi időszak kezdete óta összesen 8000 járat indulása hiúsult meg az összesítés szerint globálisan. London Heathrow repteréről 22 induló és 26 oda érkező járatot kellett december 27-én törölni.

A törlési hullám december 28-án várhatóan folytatódni fog: már most 700 járat törlését jelentették be.

A koronavírus-járvány legújabb hulláma nem csupán a légi közlekedést, hanem a hajózást is érinti. A Carnival Freedom nevű óceánjárója például nem kötött ki Bonaire és Aruba szigetein, miután "néhány" személy pozitív koronavírus-tesztet produkált a fedélzeten. A Royal Caribbean Cruises' The Odyssey of the Seas hajója sem kötött ki Curacao és Aruba szigetén, miután 55 fő tesztje lett pozitív december 23-án.