Több tucat fertőzött utas érkezhetett a Schiphol repülőtérre Dél-Afrikából

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 27. 12:59

Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint most minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék, vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

A két géppel mintegy hatszáz légi utas érkezett Dél-Afrikából. A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel, ugyanakkor a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá és karanténba helyezték – írja az Index az MTI alapján.

A lap úgy tudja, hogy azóta Csehországban és Németországban is találtak gyanús eseteket. Európában először Belgiumban mutatta ki a koronavírus új változatát egy külföldről hazatérő utas november 22-én elvégzett vírustesztje.

A koronavírus új, minden eddiginél veszélyesebb változatával fertőzött utasok érkezhettek az amszterdami Schiphol repülőtérre

Fotó: 123rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.