Több vonat, olcsóbb jegyárak Észak- és Kelet-Magyarországon

Forrás: MTI

 2020. október 21. 15:21

Vasárnaptól az észak-magyarországi és az észak-alföldi vasútvonalakon több vonat áll forgalomba, olcsóbban lehet majd itt is utazni - jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte, a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósított a kötött pályás infrastruktúra és járműállomány korszerűsítésére, 2016 után több mint 1800 milliárd forintot fordított a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra.

Hozzátette, a következő európai uniós pénzügyi ciklus egyedülálló lehetőséget teremt a magyar vasút helyzetének megszilárdítására, várakozások szerint 2021-től Magyarország számára összesen akár 2000 milliárd forint állhat rendelkezésre vasúti beruházásokra.

Az államtitkár elmondta, a várható források sikeres lekötése érdekében a kormány a nyár végén 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez.

Egyebek mellett elkészülhetnek a Hatvan-Füzesabony szakasz és a kapcsolódó vonalak fejlesztési, valamint a Debrecen-Nyíregyháza szakasz korszerűsítési tervei.

Az előkészítési projektek mintegy 1000 milliárd forint kivitelezési munkák megkezdését alapozhatják meg, lehetőség szerint már 2022 elejére - tette hozzá Mosóczi László.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány a nemzeti vasúttársasággal azon dolgozik, hogy 2030-ra teljes körűen kiépüljön a korszerű és átjárható hazai vasúti törzshálózat.

Mosóczi László szólt arról is, hogy a vasúti fejlesztések haszna egyebek közt az, hogy több vonatot, sűrűbben, gyorsabban, kiszámíthatóan lehet közlekedtetni.

Az új menetrendi időszakban  óránként indul vonat Budapestről Egerbe, Sátoraljaújhelyre pedig Intercity-járat is lesz

Fotó: MÁV-START

Az infrastruktúra fejlesztése mellett fontos versenyképességi eleme az ár alakulása, ezért egyszerűbb, egységes tarifával, olcsóbb eljutási lehetőséggel teszik vonzóbbá a vasutat az utasok számára.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, a vasúttársaság rendszerszintű változást hajt végre, amely egy hónappal ezelőtt kezdődött egyes dunántúli vonalakon. Ezeknél csaknem 10 százalékkal tudták csökkenteni a vasúti menetjegyek árát, és azóta mintegy 30 ezren váltottak olcsóbban jegyet az érintett szakaszokon.

Az utasok jegyvásárlási szokásában is fordulat következett be a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondása szerint. Most már csak minden harmadik utas vesz jegyet pénztárban, az utasok fele interneten, vagy a MÁV-applikációban, egyötöde pedig jegyautomatában vásárol.

A MÁV megnégyszerezi a vonalakon rendelkezésre álló jegyautomaták számát 2021-2022-re, a jelenlegi 115 automata mellé további 375 fog érkezni - jelezte az elnök-vezérigazgató.

Homolya Róbert rámutatott arra, az Európai Unió klímapolitikai célját, hogy 2050-ra nulla százalékra csökkenjen a közlekedésben a szén-dioxid-kibocsátás, nem lehet elérni hatékony, fenntartható, versenyképes tömegközlekedés nélkül. Ezt segíti, hogy Magyarországon egységes irányítás alatt működik a MÁV és a Volán - mutatott rá.

Ismertette, hogy a Volán az idén több mint 700 darab buszbeszerzést indít, 2021-ben lecserélődik a járműparkjának minegy tíz százaléka, a MÁV-hoz érkeznek az emeletes motorvonatok. 115 mozdony és 50 darab hibrid motorvonat beszerzésére van folyamatban közbeszerzési eljárás, és az idén átadják az ötvenedik IC+ motorkocsit.

A sajtótájékoztatónak helyszint adó Keleti pályaudvart érintő fejlesztésekkel kapcsolatban Homolya Róbert elmondta, új utastájékoztatási rendszert vezettek be, a vizesblokkok felújítása folyamatban van, jövőre új utascentrumot építenek ki, ennek része lesz, hogy egy év múlva mozgólépcsők, korszerű liftek segítik a közlekedést.

A MÁV tájékoztatása szerint október 25-től a Budapest-Füzesabony-Eger vonalon 5 és 20 óra között óránként közlekednek a több megyét érintő InterRégió vonatok korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált FLIRT motorvonatokkal az eddigi kétóránként közlekedő sebesvonatok helyett, és mintegy 10 százalékkal csökken a menetdíj, miután az InterRégió vonatok a korábbi sebesvonatokkal ellentétben gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe.

A Budapest-Eger InterRégió vonatok indulásával változik a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely között a vonatok közlekedési rendje, a jelenlegi sebesvonatok megszűnnek, helyüket a Füzesabony-Sátoraljaújhely közötti személyvonatok és az egri InterRégió vonatok veszik át.

A közvetlen Budapest és Sátoraljaújhely közötti eljutás megtartása érdekében új InterCity vonatpár közlekedik ezen a vonalon.

A Püspökladány-Debrecen vonalszakaszon reggeli csúcsidőben sűrűbb, ütemes közlekedést vezet be a MÁV-Start.