Több vonaton kötelező kerékpárhelyjegyet váltani

Forrás: turizmus.com

 2017. június 23. 17:08

A nyári menetrend bevezetésével egyidejűleg jelentősen növelte kerékpár-szállítási kapacitást a MÁV-Start, egyúttal kibővítette a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát. Indoklása szerint a zsúfoltság megszüntetése, illetve az utasforgalom jobb elosztása érdekében.

A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító sebes- és gyorsvonatokon azonban továbbra is elegendő a kerékpárjegy, valamint meghatározott viszonylatokon a kedvezményes árú kerékpáros túrajegy megváltása – írja közleményében a vasúttársaság.

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-Start a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, amelyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik találhatók, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható. A Balaton déli partjára a kétóránként közlekedő Déli parti sebesvonatokon 28 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása nélkül.

Az északi parton a Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat, a déli parton a Balaton, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT, valamint a Keszthelyi FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet – korlátozottan – igénybe venni.

A MÁV is csatlakozott a Bringás reggeli országos rendezvénysorozathoz május 4-én

Fotó: mavcsoport.hu

A kerékpárjegy nem vonatra, hanem egy adott viszonylatra szól, ára a megtett távolságtól függ.

Ezzel szemben a 300 forintos kerékpárhelyjegy konkrét vonatra szól, és garantált helyet biztosít a biciklinek.

A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A túrajegy – érvénytartamán belül – korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) a Balaton-parton. Az utasnak természetesen rendelkeznie kell a megfelelő menetjeggyel és esetenként akár kerékpárhelyjeggyel is.

Ha egy vonaton nincs külön kerékpárszállító kocsi vagy arra kialakított tér, akkor – amennyiben a vonaton nem tiltott a kerékpárok szállítása – a vonat első és utolsó 2. osztályú kocsijának a vonat végei felé eső előtereiben helyezhető el a kerékpár úgy, hogy az utasok közlekedését ne akadályozza. További részletek itt: www.mavcsoport.hu/kerekpar.