Többé nem lehet delfinekkel úszni Hawaiin

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 12:28

A delfinekkel úszás Hawaii egyik legnagyobb attrakciója volt eddig, de ennek hamarosan vége: október 28-tól a part közelében legfeljebb 50 méterre lehet majd megközelíteni a szigetek környékén honos trópusi delfineket.

A törvény az úszókra, a vízi járművekre és a drónokra is kiterjed, és gyakorlatilag véget vet a csoportos delfinmegfigyelő turistaprogramoknak – írja az rnd.de.

Az illetékes hatóság, a NOAA Fisheries szerint a tiltás alapja a delfinek életmódja. A trópusi delfin éjjel aktív, nappal pedig sekély öblöket keres, hogy kipihenje magát. Ez megkönnyíti a turistacsoportok számára, hogy megközelítsék az állatot, holott annak szüksége lenne az erőgyűjtésre az éjszakai vadászathoz és a kicsinyei felneveléséhez. A hosszabb és szoros találkozások az emberekkel és a hajókkal ezen felül ahhoz vezethetnek, hogy a delfinek megváltoztatják az élőhelyüket, ami miatt jobban ki lehetnek szolgáltatva a ragadozóknak.

Trópusi delfinek

Fotó: 123rf.com

A tiltás nem érvényes azokra az úszókra és hajókra, akik vagy amelyek véletlenül közelítenek meg egy delfint. De amint észreveszik, azonnal el kell távolodniuk az állattól, nem szabad megérinteniük, pláne nem követniük. Annak érdekében, hogy a véletlen találkozások elkerülhetőek legyenek, bizonyos területeken pihenési időszakokat is bevezetne a NOAA Fisheries, pl. reggel 6-tól délután 3-ig.

Az intézkedésekre azért van szükség a hatóság szerint, mert a már létező tiltások ellenére továbbra is gyakran kerül sor szoros interakciókra ember és állat között. A tengeri emlősök védelméről szóló törvény szerint már most is tilos lenne háborgatni ezeket az állatokat, de ennek az előírásnak eddig nemigen lehetett érvényt szerezni.