Többen fordulnak most az utazási irodákhoz itthon, mint a pandémia előtt

Forrás: turizmus.com

 2021. július 14. 14:34

Megjött a magyarok utazási kedve, és felértékelődött a biztonság iránti igényük is, ezért most jóval többen fordulnak az utazási irodákhoz, mint a pandémia előtt – írja a vg.hu.

Az utazási kedv töretlen, sőt a bezártság és a korlátozások hónapjai után egyre nagyobb – nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője a vg.hu-nak.

Már a nyár eleji előrejelzések is optimisták voltak, hiszen az április 30-i – a védettségi igazolással a karanténkötelezettséget eltörlő – kormányrendelet és a számos országgal megkötött kétoldalú megállapodás megkönnyítette a külföldi utazásokat. Ennek ellenére sokakat korlátozott, hogy az egyes országok beutazási szabályai folyamatosan változtak. Ezért a korlátozások utáni fokozott utazási vágy ellenére sokan nem egyénileg indultak útnak, hanem a korábbinál jóval többen kerestek fel utazási irodákat, ahova jellemzően több kérdés érkezett a megszokottnál.

Bakó szerint ráadásul láthatóan felértékelődött a biztonság igénye az utazni vágyókban, ezért is fordulnak jóval többen az utazási irodákhoz most, mint a pandémia előtt.

Bár egyelőre jelentősen nem emelkedtek az árak a MUISZ szerint, az árfolyamváltozások befolyásolhatják az utazások árát. A legkeresettebb nyári úti célok a pandémia előttihez képest nem változtak, a legtöbben Horvátországba, Törökországba és Görögországba foglaltak utakat. Olaszország, Spanyolország, Egyiptom és Tunézia népszerűsége sem csökkent, és ismét nagy az érdeklődés a tengeri hajóutak iránt.

Horvátország idén is az egyik legkeresettebb úti cél

Fotó: 123rf.com

A MUISZ tagjai bíznak abban, hogy kitolódik a nyári szezon, akár az utószezon is erősebb lehet az idén, bár a családdal utazók esetében meghatározó az iskolaév kezdete. Az utazási irodák abban reménykednek, hogy az utazások száma 2022-re már megközelítheti a 2019-es szintet.