Népszerűek a bankkártya biztosítások

 2013. szeptember 01. 13:50

Egyre többen használják fel a bankkártyákhoz kapcsolt utas- és balesetbiztosításokat a termékkel egykor elsőként piacra lépett AIG Magyarország adatai szerint.

A felhasználás növekedése jelentős változás a korábbi évekhez képest, amikor a kártyákhoz adott biztosításokról a kártyabirtokosok minimális információkkal rendelkeztek, ezért a beváltások töredékét tették ki a klasszikus biztosítási termékekének. A fejlődés magyarázata lehet, hogy egyre többen ismerik fel: a kártyás biztosítások komoly riválisai ma már a klasszikus utasbiztosítási termékeknek.

Egyre több pénzintézet ismerte fel az elmúlt évtizedben, hogy az erősödő banki versenyben növekszik a szerepe a számlavezetéshez és a bankkártyákhoz kapcsolt kiegészítő szolgáltatásoknak, így az egész évre érvényes utasbiztosításoknak, balesetbiztosításoknak is. Ma már nem csupán az arany- vagy platinakártyák mellé kínálnak a pénzintézetek ingyenes biztosítást, a kiegészítő szolgáltatás megjelent a széles rétegek számára elérhető banki termékek körében is.

Pár éve még jellemző probléma volt, hogy az ügyfelek nem tudták, bankkártyájuk milyen kiegészítő szolgáltatásokat kínál. Így nem használták ki a plasztiklaphoz adott utasbiztosítások szolgáltatását sem. – Ma már mind kevesebben utaznak el „tudtukon kívül" is biztosítva külföldi útjaikra, az ügyfelek többsége egyre inkább tisztában van azzal, hogy a bankkártyájához milyen utasbiztosítás társul – mondja Majtán Petra, az AIG Magyarország baleset,- betegség és utasbiztosítási igazgatója, hivatkozva a nyári beváltási adatokra. Mára a bankkártyás utasbiztosítások igénybevétele gyakorlatilag elérte a klasszikus termékekét. A biztosító tapasztalata szerint a felkészültebb ügyfelek a szerint is választanak számlavezető bankot, vagy bankkártyát, hogy ahhoz milyen utasbiztosítási terméket kapnak.

- A kártyákhoz kapcsolt biztosításokról érdemes az utazás előtt mindenképpen tájékozódni – hívta fel a figyelmet az AIG Magyarország szakembere, aki azt tanácsolja: alaposan tanulmányozzuk át a feltételeket (pl. milyen sporttevékenységekre terjed ki a fedezet, mely országokban érvényes a fedezet), jegyezzük meg, hol és hogyan jelezhetjük a káreseményt, milyen segítséget vehetünk igénybe, illetve mekkorák azok a kártérítési összegek, amelyekre számítani lehet.

A kártyákhoz kínált magasabb szintű biztosítások ma már nemcsak, hogy felveszik a versenyt a közepes, de sok esetben még az emelt szintű utasbiztosításokkal is, hanem számos paraméterben alaposan rájuk is vernek. A presztízs kártyák esetén ma már egy útitársra, vagy akár az egész családra is vonatkozhat a biztosítás, amelynek értékét a pénzintézetek eddig általában beépítették a kártya éves díjába. Az évi 3-15 ezer forintos díjért az ügyfelek így egész éves, kiemelt színvonalú védelmet vásárolhattak meg.