Többen repültek Európa hagyományos légitársaságaival novemberben

Forrás: MTI

 2016. december 14. 13:30

Több utast szállítottak Európa legnagyobb hálózatos légitársaságai novemberben az előző évihez viszonyítva – derül ki a légitársaságok által közzétett statisztikákból.

Az Air France-KLM légitársasági csoport a Hop! regionális céggel kiegészülve az év tizenegyedik hónapjában 6,2 millió utast szállított, 4,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 1,4 százalékponttal 83,8 százalékra javult. Az Air France 3,1, a KLM 7,8 százalékkal javította forgalmát.

A British Airwayst, a spanyol Iberiát és az ír Aer Lingust is magában foglaló International Airlines Group (IAG) 5,2 százalékkal 7,2 millióra javította novemberi utasforgalmát, a járatok kihasználtsága viszont 0,4 százalékponttal 78,9 százalékra csökkent. A cég 3,7 százalékkal növelte járatai kapacitását ebben az időszakban. Értékesített utaskilométerben mérve az Aer Lingus 16,3 százalékkal, az Iberia 3,4, a British Airways 0,7 százalékkal javította teljesítményét. Az IAG statisztikáját torzítja, hogy a flottába tartozó diszkont Vueling légitársaság utasforgalmát nem választja el az összesített eredményben.

A német Lufthansa-csoport hálózatos cégei 5,4 százalékkal javították az utasforgalmat novemberben a tavaly novemberihez képest, amely így idén 6,3 millió volt annak ellenére, hogy a pilóták hat napon keresztül sztrájkoltak. Tavaly ugyanebben a hónapban szintén sztrájk bénította meg a légtársaságot, ezért a bázis is alacsonyabb volt.

A Lufthansa 5,8, a Swiss 4,3, az Austrian pedig 10,9 százalékkal növelte utasforgalmát novemberben a tavalyihoz képest, az osztrák légicégnél soha nem mértek ekkora bővülést.

Kapcsolódó cikkek