Többet utaznak és ennyit költenek a magyarok nyaralásra 2023-ban

Forrás: turizmus.com/MTI

 2023. június 19. 16:23

A magyar háztartások átlagosan 338 000 forintot szánnak idei utazásukra az Aldi online utazási platformja által rendelt reprezentatív felmérés szerint. Az utazók mintegy 60 százaléka belföldre, csaknem 30 százaléka külföldre megy, 10 százalékuk pedig még nem döntött – áll a felmérésben.

Mind a kutatás, mind az Aldi Utazás tapasztalata szerint a legtöbben autóval utaznak a környező országokba, jellemzően 4-7 napra, olcsó szállásokat keresve, de az exkluzív hajós utak iránt is nő a kereslet. A külföldi üdülést tervezők aránya a 2022-es 23 százalékról 29 százalékra nőtt – emelik ki.

Míg 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korúak 52 százaléka vett tervbe valamilyen belföldi pihenést, nyaralást, idén már 57 százalékuk. A gazdaságilag aktív magyarok 43 százaléka párban megy nyaralni, egyedül mindössze 5 százalékuk szokott utazni.

A legkedveltebb úti cél továbbra is Horvátország, amit Ausztria és Olaszország követ.

A belföldre, valamint a szomszédos országokba utazók jellemzően saját autóval mennek

Fotó: 123rf.com

A belföldi nyaralások hossza a megkérdezettek mintegy kétharmadánál néhány napos. Egyhetes vagy ennél hosszabb belföldi pihenést 31 százalékuk tervez. Hasonló az arány a külföldi utat tervezők esetében. Az országhatáron kívülre utazók jellemzően – 48 százalékban – egy hetet töltenek külföldön. A legnagyobb arányban az egyhetes külföldi nyaralást tervezők száma nőtt: 10 százalékról 15 százalékra – mutatnak rá.

A közlemény szerint mind belföldre, mind külföldre a magukat jómódúaknak tartók és a gyermektelen párok utaznak legnagyobb arányban.

A belföldi kikapcsolódást tervezők, valamint a szomszédos országokba utazók jellemzően saját autóval jutnak el a céljukig (76, illetve 70 százalék). A nem szomszédos európai és Európán kívüli országok esetében pedig a repülő a jellemző utazási eszköz.

A 2023-ban utazást nem tervezők aránya a 35 évnél fiatalabbak, a nem jómódúak és az egyedül élők között a legmagasabb.

A jómódúak 40 százalékkal többet, átlagosan 473 000 forintot fordítanak erre a célra. Az aktív korúak fejenként átlagosan 126 ezer forintot szánnak az utazásukra – fogalmaz a közlemény.