Több millió fel nem használt repülési voucher ragadt bent a légitársaságoknál

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 19:01

A koronavírus-járvány alatt a légitársaságok arra kérték utasaikat, hogy amennyiben tehetik, ne igényeljék vissza a pénzt a lemondott utazásokra, hanem utazási voucherként használják fel a jövőben. Az utalványok egy részét azonban azóta sem használták fel.

Az International Airlines Group (többek között a British Airways és az Aer Lingus tulajdonosa) és a rivális EasyJet is azt nyilatkozta, hogy utasaik egy része még nem használta fel az általuk kiállított, mintegy 724 millió euró (643 millió font) összértékű utazási utalványt – írja a BBC.

Az IAG-nél, amely öt légitársaság tulajdonosa, 600 millió euró (533 millió font) értékben vannak fel nem használt utalványok, míg az EasyJetnek a legutóbbi eredmények szerint 110 millió fontnyi be nem váltott utalványa van.

Az utalványok kibocsátásának gyakorlata egyébként korábban rengeteg kritikát kapott, mivel sokan inkább készpénz-visszatérítést szerettek volna, a légitársaságok azonban a vouchereket preferálták, így azokhoz sokkal könnyebb volt hozzájutni. A BA ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy járattörlés esetén mindig felajánlotta a teljes visszatérítés, az átfoglalás vagy az átirányítás lehetőségét, és soha nem adott ki automatikusan utalványokat, ezeket az utasnak kellett kérnie. Az utalványok felhasználása azonban sok esetben végül nem történt meg, és kérdéses, hogy a fennmaradó voucherek közül végül mennyit fognak beváltani.

british_airways_123rf

Az IAG-nél, amely öt légitársaság – köztük a British Airways – tulajdonosa, 600 millió euró értékben ragadtak bent fel nem használt utalványok

Fotó: boarding1now/123rf.com

Az utalványok felhasználási aránya a lejárati idő közeledtével ugyan növekedhet, de Robert Boyle légiközlekedési tanácsadó szerint, még ha csak az eredetileg 1,4 milliárd euró értékű utalványok 20 százaléka jár le felhasználatlanul, már az is 280 millió eurónyi felszabaduló nyereséget jelenthet.

Az EasyJet legutóbbi eredményeiben azt közölte, hogy náluk még egyetlen utalvány sem járt le, mivel a lejárati dátumokat meghosszabbították, "hogy az ügyfeleknek a lehető legtöbb lehetőségük legyen az utalványok felhasználására".

A légitársaság szerint a fel nem használt utalványok száma a legutóbbi pénzügyi év végén, szeptember 30-án 110 millió fontot tett ki, ami a 2019-es jegybevétel 2 százaléka, így "nagyon kis arányban vannak olyan ügyfelek, akik még nem használták fel utalványaikat".

A British Airwaysnél a voucherek egy része 2023 szeptemberében jár majd le, de a légitársaság közölte, hogy "a lejárati időt folyamatosan felülvizsgálja". Tavaly egyébként 700 000 utalványt használtak fel, és a BA emlékeztetőket is küldött az utalvánnyal rendelkező ügyfeleknek.