Debrecen támogatja az állam többségi tulajdonszerzését a reptérüzemeltető cégben

Forrás: MTI

 2022. január 28. 11:08

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt - döntött a cívisváros közgyűlése csütörtökön.

Papp László polgármester az előterjesztés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a repülőtér stratégiai fontosságú a város számára, az állam korábban is támogatta a légikikötő fejlesztését, ezáltal válhatott az 2019-re a térség legforgalmasabb repülőterévé, megelőzve Kassát és Nagyváradot.

A jövőben azonban olyan léptékű fejlesztéseket terveznek, amelyek nem valósíthatók meg komoly állami szerepvállalás nélkül – hangsúlyozta. Felidézte, hogy 2,4 milliárd forintból új tűzoltólaktanyát építenek, speciális repülőtéri tűzoltók állnak munkába, és megkezdődik az új kifutópálya tervezése.

Cserélni kell a repülőtér navigációs rendszerét, de azt csak az új kifutóval együtt lehet megvalósítani, ami önmagában tízmilliárdos beruházás. Ilyen nagyságrendű fejlesztést az önkormányzat nem tudna finanszírozni – indokolta az állami szerepvállalást Papp László.

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét

Fotó: Facebook / Debrecen International Airport

Kiemelte ugyanakkor, hogy az állam csak a repülőteret működtető cégben szerez többségi tulajdont, a repülőtéri terület, infrastruktúra továbbra is teljes mértékben önkormányzati tulajdonban marad.

Az előterjesztést az önkormányzati képviselők nagy többséggel fogadták el.