Tokaj, Pannonhalma, Balaton – itt épülnek bicikliutak az idén

Forrás: turizmus.com

 2021. február 04. 11:15

Folytatódik az országos kerékpárút-építési program: számos turisztikailag jelentős település válik az idén könnyebben megközelíthetővé a biciklisek számára.

A NIF Zrt. beruházásában intenzív kerékpárút-fejlesztés zajlik szerte az országban. 2020-ban összesen 58 kilométernyi kerékpárutat adtak át, amelyből 19,4 km teljesen új kerékpárút – ezeket a fejlesztéseket ebben a korábbi cikkünkben mutattuk be.

Országszerte több mint 69,5 km-en folyik jelenleg is az építés, és mintegy 668 kilométernyi szakasz fejlesztésének előkészítése zajlik a háttérben – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.

 

Folyamatban lévő kivitelezések

2020 márciusában láttak hozzá az EuroVelo 6 kerékpárút Budapest és Dunakeszi közötti 5,36 km-es szakaszának építéséhez. Dunakeszin az elmúlt években színvonalas kerékpárút hálózat épült ki, az új szakasz jövő tavaszi megépülésével a Pest megyei település bekerül a nemzetközi kerékpáros vérkeringésbe.

2020-ban készült el a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút

Fotó: NIF

A kerékpárútnak azonban nem kizárólag turisztikai szerepe lesz, mivel sokaknak a munkába járást is megkönnyíti majd.

A kerékpározók az új szakaszt idén májustól használhatják majd.

A Budapest-Balaton kerékpárút Budapest – Biatorbágy közötti 9,6 km-es, illetve a Biatorbágy – Etyek közötti 4,4 km-es szakaszon tavaly tavasszal megkezdődött a kiviteli tervek elkészítése és a már elkészült tervek alapján a kivitelezési munkálatok is elindultak és a nem engedélyköteles szakaszok egy része el is készült. Az Etyek – Tordas és a 710. sz. főút – Balatonakarattya közötti szakaszon megkezdődtek a kiviteli tervezési munkák.

A tokaji Erzsébet királyné hidat több ütemben újítják fel és szélesítik ki, ennek egy része már elkészült 2020 decemberére. A következő rakamazi oldali ütem 2021 januárjában kezdődik és várhatóan 2021 április közepéig elkészül, ezt követően elkezdődik a tokaji oldali körforgalom felújítása is.

A beruházás során biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolat jön létre a jövő év végére a Nyíregyháza és Tokaj között megépült kerékpárút és a kivitelezés előtt álló tokaji Kopasz-hegy körüli kerékpárút között, a kerékpárút Tiszán való átvezetésével.

Fejlesztik a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpáros útvonalat is, amelynek megvalósítása során kerékpárút szakaszok és vegyes forgalmú, aszfalt burkolatú útszakaszok épülnek összesen 17,67 km hosszúságban.

A beruházás által a Győrtől délre eső települések gyorsabban megközelíthetők lesznek, megkönnyítve ezzel az agglomerációs településeken élők mindennapjait is.

Az útvonal kiépítésével idén nyártól a kerékpárral közlekedő turisták is biztonságosan és a jelenleginél komfortosabban érhetik majd el a pannonhalmi világörökséget.

A turistaszezont követően, 2020 őszétől folytatódott a Balatoni Bringakör komplex felújítása. Ennek egyik eredményeként tervezetten idén nyárig a Balatonlelle és Balatonakarattya közötti teljes szakaszon befejeződnek a Bringakör munkálatai.

A szakaszon belül még folyamatban lévő legjelentősebb munkavégzéssel érintett helyszínek Balatonlellén a Köztársaság utca szélesítése, Balatonszárszón a Jókai Mór utca szélesítése, Zamárdiban a Szent István utca, valamint Szántódon a Móricz Zsigmond utca mentén létesülő gyalog- és kerékpárút, illetve Siófokon a Baross híd átépítése, valamint a Szent László utca melletti gyalog- és kerékpárút építése.

A 48. sz. főút Debrecen-Nyírábrány közötti szakasz 11,5 tonnás burkolatmegerősítésével párhuzamosan 2021-ben a főúthoz kerékpárúton kapcsolódva kötik össze Vámospércset és Nyírábrányt, illetve a határt 3,7 kilométernyi gyalogos és kerékpárúttal, így a közlekedés ebben a térségben is biztonságosabb lesz majd.

 

Kulcsfontosságú beruházások indulnak 2021-ben

A számos új szakasz átadásán és építésén felül a NIF Zrt.-nél további 668 km-en zajlanak jelentősebb előkészületek, melyből 110,9 km-en már 2021-ben megkezdődnek a kivitelezési munkák.

Az EuroVelo 6 Rajka és Budapest közötti szakasz fejlesztésének következő lépésében kiépítik Komárom-Esztergom megyében a 7,5 km-es dunaalmási és a 13,9 km-es Gönyű – Komárom közötti szakaszokat.

Ebben az évben a Budapest – Balaton kerékpárút fejlesztésének keretében Törökbálinton 5 meglévő hidat újítanak fel.

A Székesfehérvár bevezető, Székesfehérvár – Polgárdi, valamint a Polgárdi – 710. sz. főút közötti szakaszokon a kiviteli tervek elkészítésére és a kivitelezésre vonatkozó munkák a szerződések megkötése után az év elején kezdődnek meg.

Folytatódik a Balatoni Bringakör további szakaszainak tervezése. A már rendelkezésre álló tervek alapján tervezetten tavasszal megkezdődhet az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése a Tihany és Örvényes közötti kb. 3,3 km hosszú szakaszon.

Szintén 2021-ben Balatonkenese és Balatonfűzfő között 4,2 km-es szakaszon, illetve további önkormányzati utcákat érintő részeken is megkezdődnek a munkák.

Az építési engedéllyel nem érintett szakaszok kivitelezése is folytatódik, immár a Balaton északi partján Balatonkenesétől Gyenesdiásig tartó lakóutcákon vezetett szakaszokon újítják fel a meglévő burkolatot és a forgalomtechnikai elemeket.

2021. II. negyedévében elindul Tokaj-Hegyalján a Tokaj-kör kerékpáros útvonal megvalósítása, melynek elkészültével a már átadott Nyíregyháza Tokaj közötti kerékpárút kiegészül a Tokaj-Bodrogkeresztúr-Tarcal-Tokaj útvonallal, így mintegy 52 km hosszúságú összefüggő kerékpárút jön létre 2022-re.

A fejlesztések az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósulnak meg.