Tömeges leépítést jelentett be a Booking.com

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 05. 08:48

A koronavírus-járvány hatására 4500 dolgozójától válik meg a Booking.com – jelentette be a vállalat.

A 17 500 főt foglalkoztató társaságnál átszervezés kezdődött, ennek keretében felmondanak minden negyedik dolgozójuknak.

Közleményükben a leépítés indokaként leírják, hogy „a koronavírus-válság tragikus hatással van az utazási iparágra", és a foglalások száma még a nyári hónapokban is jelentősen elmarad az ilyenkor szokásostól.

„Igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy minél több álláshelyet megmentsünk, ugyanakkor muszáj átalakítani a vállalatot azért, hogy megfeleljünk a jövő utazási piacának kihívásaihoz" - írják közleményükben.

A foglalások számának drasztikus csökkenése leépítésre kényszerítette az online óriást is

Fotó: 123rf.com

A Booking.com tulajdonosa a Booking Holdings (a csoporthoz tartozik az Agoda, a Priceline, a Kayak és a Momondo márka is), amely 65 országban 26 ezer fős dolgozói létszámmal működik.

A Booking.com az idén már számos költségcsökkentő intézkedést vezetett be: a marketingköltést kevesebb, mint a felére redukálta az idei első negyedében az egy évvel korábbihoz képest, létszámstopot vezettek be és csökkentették a menedzserek juttatásait.

Májusban a Kayak és az OpenTable leányvállalatoknál jelentettek be leépítéseket, ezzel 20%-os költségcsökkentést értek el.

A Booking.com-nál az első negyedévben a bruttó foglalási bevétel összege 12,4 milliárd dollár volt, ami 51%-kal kevesebb az egy évvel korábbihoz (25,4 milliárd) képest. Ennek oka elsősorban a foglalások számának 43%-os visszaesése az említett időszakban.

A Globaldata elemzése azt is megjegyzi, hogy nem a Booking.com az egyetlen turisztikai foglalási portál, amely komoly leépítésekre kényszerült az idén, hasonló lépéseket jelentett be az Expedia Group, a TripAdvisor és az Airbnb a költségek csökkentése érdekében.