Tömeges tesztelés indul a Heathrow repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2021. február 08. 17:22

A londoni Heathrow repülőtér illetékesei bejelentették, hogy megkezdik mintegy 2 000, tünetmentes dolgozó 4 hetes tesztprojektjét az Egyesült Királyság kormányával és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat „Test and Trace” csoportjával közösen.

A dolgozók heti rendszerességű, tömeges gyorstesztelésének célja, hogy kiszűrjék a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket, akik továbbíthatják a vírust - különösön az új mutációkat - a többi dolgozónak és az utasoknak.

A traveldailynews beszámolója szerint a repülőtér közölte, hogy a projekt azokat a már meglévő biztonsági intézkedéseket egészíti majd ki, amiket azért vezettek be, hogy a vírus új, fertőzőbb változatainak elterjedését megakadályozzák.

Ha a kezdeményezés sikeres lesz, az segítheti majd a nyitást más iparágakban is, így a közlekedés, a szórakozás, a vendéglátás, a gyártás és a kiskereskedelem területén.

Ha ezekben a szektorokban is hetente tesztelnék a személyzetet, és az eredmények 20 percen belül elérhetők lennének, akkor a fogyasztók és az alkalmazottak is nagyobb biztonságosban érezhetnék magukat ezekben az ágazatokban, vélik a projekt elindítói.

antigen_teszt_123rf

Az antigén tesztek képesek azonosítani a tünetmentes vírushordozókat, így megakadályozzák a koronavírus továbbadását

Fotó: 123rf.com

Az Egyesült Királyságban nem ez az első tömeges tesztelési akció. A Boris Johnson miniszterelnök által meghirdetett Moonshots program („Test to suppress” vagyis teszteljünk, hogy elnyomjuk a koronavírust) keretében már megkezdték a tömeges tesztelést az oktatásban, a középiskolai tanárok és alkalmazottak részvételével. Az iskolai személyzetet arra kérték, hogy hetente kétszer használjanak gyorsteszteket. Ezt a példát várhatóan más nemzetek is követni fogják.

Ahogy a világ népességét lassan elkezdik beoltani, a következő cél a gazdaságok újraindítása lesz. Ebben fontos szerepe lesz majd a gyakori tömeges tesztelésnek, amit korai jelzőrendszerként lehet használni az új vírustörzsek és a jövőbeli járványok elleni védekezés során.

Az Egyesült Királyságon kívül az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Franciaország is elkezdte alkalmazni a gyorstesztelési stratégiát a szórakoztatóipar, a légiközlekedési szektor, a turizmus és az energetika területén.