A turistákkal a tömegturizmus miatti vita is visszatért Barcelonába

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 13. 18:58

A látogatók ismét ellepik Barcelona gótikus negyedének szűk utcáit, ahogy a világjárvány enyhülésével világszerte újra fellendült az utazási kedv. A turisták visszatérésének azonban nem mindenki örül: ismét megjelent a tömegturizmussal kapcsolatos feszültség a barcelonai lakosok között.

A Barcelona Hotel Guild szerint a város szállodáinak kihasználtsága áprilisban, a húsvéti hosszú hétvégét is beleértve, közel 85 százalékra emelkedett, ami megközelíti a járvány előtti szintet. "Egyre több a sétahajó, egyre több a turista, egyre nagyobb a tömeg a városban" – mondta Marti Cuso, egy középiskolai biológiatanár, aki régóta kampányol a városközpontot elárasztó tömegturizmus ellen – írja a France24.

Cuso szerint a visszatérő turisták tömege "sokkoló a két év járvány után", ő például azt remélte, hogy a város a járvány okozta szünetet arra használja majd fel, hogy megváltoztassa turisztikai modelljét. A világjárvány előtt a Barcelonába érkező turisták száma folyamatosan emelkedett, és a turisztikai ágazat mintegy 15 százalékát adta a második legnagyobb spanyol város gazdaságának. A túl sok turista ellenérzéseket váltott ki a helyi lakosokból, rendszeresek voltak a tüntetések, melyek 2017-ben odáig fajultak, hogy egy csoport kiszúrta egy turistabusz kerekeit, és lefestette a szélvédőjét is. Az itt élők a turizmust tekintették Barcelona fő problémájának a városháza által abban az évben végzett felmérés szerint.

Korzózó turisták tömege a La Ramblán, Barcelon híres sétányán a Covid előtt. A helyi lakosok aggódnak, hogy visszatér a túlturizmus

Fotó: radub85/123RF.COM

A város szálláshelyei 2019-ben rekordszámú, közel 12 millió látogatót fogadtak, 2020-ban, a Covid kitörésének évében azonban 76,8 százalékkal zuhant a turistaérkezések száma, tükrözve az egész Európában tapasztalható visszaesést.

"Az emberek visszafoglalták a tereket, a gyerekek újra az utcán játszottak" – mondta Cuso. A járvány ugyanakkor megmutatta a turizmuson alapuló monokultúrás gazdaság veszélyeit is – tette hozzá, arra célozva, hogy a turisztikai szektorban dolgozó lakosok többsége egyik napról a másikra munka nélkül maradt.

Sokan egyetértenek Cusóval abban, hogy a város turisztikai modellje tarthatatlan: "Meg kell változtatnunk a modellt, hogy összeegyeztethessük a két világot. Nem lehet Barcelona az egyik oldalon a turisták városa, a másikon pedig a helyiek városa" – mondta az AFP-nek Francesc Munoz, aki a Barcelonai Autonóm Egyetem urbanizációval foglalkozó központját vezeti.

Miután a teraszok és az utcák a járványügyi enyhítéseknek köszönhetően ismét megteltek turistákkal, a barcelonai városháza nemrég közölte, hogy újabb intézkedéseket tervez az ágazat megszelídítésére. A legforgalmasabb terekre való bejutást korlátoznák, és szigorúbban szabályoznák a turistabuszok közlekedését is.
A város már eddig is szigorúan fellépett az online lakáskiadó cégek illegális hirdetései ellen, és megtiltotta a turistacsoportoknak, hogy a történelmi La Boqueria piacra belépjenek a fő bevásárlóidőszakban.

"A turizmus fontos gazdasági, társadalmi és kulturális erőforrás Barcelona számára" – mondta Xavier Marce, az idegenforgalomért felelős városi tanácsos. "Optimalizálnunk kell az előnyöket és kordában kell tartanunk a károkat. Meg kell találnunk az egyensúlyt. Ez az a vita, amelyet jelenleg minden népszerű európai város folytat" – tette hozzá.

Eva Marti idegenvezető megérti a lakosság aggodalmait, de úgy véli, meg kell találni az arany középutat, hiszen a turizmus sok helybélinek biztosít megélhetést. "A 13 év óta, amióta idegenvezetőként dolgozom, egyre nehezebb és nehezebb a turistákat vezetni" – utalt az olyan intézkedésekre, mint például a városnéző csoportok létszámának 15 főre korlátozása egyes területeken.

Cuso, a tömegturizmus ellen küzdő aktivista egyetért vele. "Nem azt kérjük, hogy egyáltalán ne legyen turizmus. Egy diverzifikált városra van szükségünk, ahol a turizmus más típusú gazdasági tevékenységekkel együtt, szinergiában él" – mondta.