TOP 7 különleges természeti jelenség, amit látni kell

Forrás: turizmus.com

 2016. október 25. 15:11

Vérző völgyek, jégbuborékok, misztikus körök a sivatagban, rózsaszín tó - a természetnek jóval több van a tarsolyában, mint a hegyek és a tengerpartok. A BBC Travel összeszedte a világ hét legkülönlegesebb természeti jelenségét, amelyeket az alábbiakban mi is közreadunk.

1. Fagyott metánbuborékok Kanadában

A Kanada északi részein elterülő tavakban található, mint amilyen az Abraham-tó is. A buborékokat egy baktérium hozza létre, mely a vízbehulló növényekből és állatokból metángázt állít elő, és az megfagy, mielőtt az a vízfelszínre érhetne.

Fotó: Victor Liu

 

Fotó: Feel-Planet

 

 

2. Vérző völgy az Antarktiszon

A Taylor Gleccserben több mint kétmillió éven át volt a sós víz fénytől, oxigéntől és hőtől elzárva, mely elkezdett szivárogni a gleccser oldalából. A víz oxigénnel való reakciója eredményezi a rozsdabarna színt.

Fotó: Smithsonian Magazin

 

 

3. Vitorlázó kövek

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban található meder télen megtelik vízzel, a köveken pedig jégréteg keletkezik, amelytől még a több száz kilogramm súlyú darabok is könnyen csúsznak a tó fenekén. A meleg évszakok eljövetelével a víz elpárolog, nem hagyva mást maga után, csak a köveket, és azok misztikus nyomvonalát.

Fotó: Feel-Planet


 

4. Türkiz tó a vulkán szájában

Az utazók kedvelt látnivalói közé tartoznak a vulkánok. Ilyen például az indonéziai Kawah Ijen vulkán is, melynek azonban felérve a szájához nem éppen a megszokott képpel találkozhatunk. Egy csillogó türkiz tó tárul a szemünk elé, melynek szépségét fokozza a körülötte gomolygó fehér gőz. A tó színét a magma belsejéből felszabaduló kéngáz festi, mely további gázokkal vegyülve hozza létre ezt a különleges árnyalatot.

Fotó: Ijen Volcano Tour

 

 

5. Titkos strand

Minden utazó álma egy saját, rejtett strand, távol a tömegektől. Ezt nyújtja a mexikói Marietta-szigeteken található Playa Del Amor. A fentebb említettekkel ellentétben ez a helyszín nem a természet műve: az 1900-as évek elején, Mexikó a Marietta-szigeteken tesztelte bombáit, ekkor keletkezett a lyuk, melyet végül az ár-apály töltött meg homokkal és vízzel, kialakítva a titkos strandot.

Fotó: El Universal

 

Fotó: Origo/Vallarta Adventures

 

 

6. Rózsaszín tó

Nyugat-Ausztrália felett repülve különös természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi: számos, zöld fákkal körülölelt, káprázatos rágógumi-rózsaszín tavaknak. Az egyik leghíresebb ezek közül a Hillier-tó. A különös színnek még nem találták meg a pontos okát, így több feltételezett tényezőt említenek:

    • zöld algák jelenléte, melyek képesek magas számú béta-karotin felhalmozására
    • egyfajta mikroorganizmus, mely elterjedve pirosas hatású lehet
    • nagyszámú rózsaszín, sósvízi garnéla

 

Fotó: TuGenteLatina

 

Fotó: TuGenteLatina

 

 

7. Misztikus körök a sivatagban

A Namib-sivatagban fellelhető misztikus körökre sincs jelenleg magyarázat. A tudósok itt is több lehetőséget vázoltak fel:

    • radioaktív talaj
    • a növények által kibocsátott toxinok
    • homoki termesz

Ezen természeti szépség titokzatosságát figyelembe véve akár a helyi busmanok teóriáját is elfogadhatjuk, mely szerint a mesebeli körök Isten lábnyomai.

Fotó: Allday/Lee Frost/Robert Harding/Getty Images