TOP50 – Böszörményi-Nagy Gergely: A Brain Bar a kontinens legnagyobb jövőfesztiválja

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2023. április 17. 18:34

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

A Brain Bar jövőfesztivál, amelynek fókuszában a 21. század aktuális és égető kérdései állnak, 2015-ös elindítása óta évről évre egyre több fiatalt vonz. A tavalyi évben egy különösen sikeres eseményt tudhattak maguk mögött. „Csapatunkban teljes az egyetértés arról, hogy a 2022-es volt minden idők legjobb Brain Barja, amit alátámaszt a közönség körében végzett felmérésünk is. Új helyszínünkön, a Magyar Zene Házában két nap alatt több mint tízezer látogatót fogadtunk, miközben közel negyvenezer néző követte online az eseményünket, de a fesztivál előadásait azóta több mint negyedmillióan nézték vissza. Ezzel továbbra is a Brain Bar a kontinens legnagyobb jövőfesztiválja” – összegzi a tavalyi évet Böszörményi-Nagy Gergely.A Brain Bar magyar és külföldi előadói különböző területekről érkeznek. Vannak közöttük üzletemberek, akadémikusok, feltalálók, kutatók és sok más különleges személyiség, akik nemcsak szikrázóan okosak, de egyedi látásmóddal rendelkeznek és inspirálni is tudnak. Az eddigi rendezvényeken többek között olyan nagy neveket láthattak már vendégül, mint Peter Thiel amerikai milliárdos, a Pay Pal alapítója, aki szinte mindenről másként gondolkodik, mint a nyugati mainstream, vagy Malcom Gladwell, a világ egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő írója. De megjárta már a Brian Bar színpadát Chris Hadfield asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka és Sophia, a világ legismertebb humanoid robotja is.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója

Fotó:  Liszkay Lilla

A Brain Baron a jövőt érintő legfontosabb kérdések megbeszélése, vitája a közönség bevonásával zajlik. Az interaktivitás a fesztivál egyik fontos sajátossága, ez a koncepció pedig a Brain Bart nemzetközi szinten is egyedülállóvá teszi.

Hogy az eseménynek milyen hatása van a hallgatóságra, arról nemcsak az évről évre tapasztalható nagy érdeklődés, a visszatérő vendégek, de a folyamatosan érkező pozitív visszajelzések is tanúskodnak. „Egy budaörsi nyolcosztályos gimnáziumban nemrég tudományos témahetet szerveztek, ahol a diákok és tanáraik közösen, interaktív formában vitatták meg a 21. század kérdéseit. A program ihletője maga a Brain Bar volt, amelyen évek óta ingyenesen látjuk vendégül a pedagógusokat. Ez csak egyetlen felemelő visszacsatolás a sok közül, amelyekkel egész évben szerte az országban találkozunk” – mondja a szakember.

A járvány alatt a Brain Bar felépítette saját stúdióját, és ma már egész évben jelentkeznek ismeretterjesztő audio- és videótartalmakkal, prémiumminőségben. Saját műsoraik mellett partnereikkel közösen is fejlesztettek tartalmakat, gyártottak például tematikus sorozatot a Z generáció mentálhigiénés kihívásaival foglalkozó Mélylevegő Projekttel.„Jövőfesztiválunk legfontosabb célcsoportja a Z generáció, amelynek a jövőképére különösen negatív hatást gyakorol a napjainkban tapasztalható bizonytalanság, a bennünket körülvevő társadalmi, gazdasági és ökológiai rendszerek válságtünetei. A Brain Bar küldetése, hogy tudással, információval és kapcsolatrendszerrel segítse a fiatalokat, fogódzót adva nekik a jövőjük tervezéséhez. Ezt a munkát 2023-ban is folytatjuk.”

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)