TOP50 – Chris Dinsdale és Kam Jandu: Elértük a 75 százalékát a 2019-es légiutas-forgalomnak

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. február 18. 11:33

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Budapest Airport vezérigazgatója és kereskedelmi igazgatója először szerepel párosan a kötetben. Chris Dinsdale másodszor, míg Kam Jandu hatodszor került a kiadványba.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

„Tavaly újabb óriáslépéseket tettünk a koronavírusból való kilábalás terén, elindítottuk minden idők legnagyobb zajvédelmi programját, elértük a következő mérföldkövet a légi áruszállítás terén, folyamatosan készülünk az 1. terminál újranyitására és a 3. terminál építésére. Három és fél év alatt több mint 90 milliárd forintot fordítottunk kapacitásbővítő, infrastrukturális és fenntarthatósági fejlesztésekre, és a java még csak most jön” – kezdi a visszatekintést Chris Dinsdale.

„A fejlesztéseket az utasaink is visszaigazolták: 2022-ben kilencedszer is elnyertük a Skytrax Kelet-Európa legjobb repülőtere díját, ami rekord. Ez az a minőség, amit hosszú távon szeretnénk megőrizni, ezért a szolgáltatási színvonal és a minőség javítása a vállalat egyik stratégiai pillére. Jelenleg a Budapest Airport rendelkezik a legmagasabb minőségi pontszámokkal a régió hasonló repülőterei közül” – tette hozzá Kam Jandu.

Chris Dinsdale (b), a Budapest Airport vezérigazgatója és Kam Jandu (j) kereskedelmi igazgató

Fotó: Baranyi Róbert

A repülőtéren jó tempóban zajlik a forgalom visszaállása, ezzel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy egész évre vonatkozóan összességében elérték a 2019-es szint 75 százalékát, a nyár nagyon erős volt, 85 százalékos visszatéréssel. 2022-ben 12,2 millió fő lett az éves utasforgalmuk, a teljes visszaépülés 16 millióra pedig 2024-re várható. A kereskedelmi igazgató szerint a forgalom helyreállásában nagyon sok munkája van a repülőtéri közösségnek, hiszen szó szerint a padlóról kellett visszaépíteni a járatokat és az útvonalakat. Mostanra a célállomásaik száma visszaépült, már „csak” a hiányzó 25 százaléknyi utasmennyiséget kell visszahozniuk, amibe remélhetőleg néhány hosszú távú célállomás visszatérése is besegít.

A Covid utáni helyreállás viszonylag zökkenőmentesen zajlik a vállalatnál. „A 2022-es nyár volt az első igazi tesztidőszak, és kifejezetten jól álltuk a sarat, ami a felkészülésünknek köszönhető. A forgalom visszatérését elegendő személyzettel és megfelelő infrastruktúrával vártuk, ezért ránk egyáltalán nem volt jellemző a számos európai repülőtéren tapasztalt káosz. A légitársaságokra kiszabott adó és a gazdaság lassulása viszont itt is érezteti hatását” – emelte ki Chris Dinsdale.

Kam Jandu hozzátette, hogy mivel az utasokat közvetlenül sújtja az extraprofitadó és az infláció, ezek hatással vannak az utazási hajlandóságra. Ezért van az, hogy ezekben a téli hónapokban a fellendülés jóval elmarad a nyáritól, amikor ezek a tényezők még nem jelentkeztek.

Az említett problémák közül azok megoldására koncentrálnak, amelyekre van ráhatásuk. „A fenntartható működés, a megújuló energiaforrások használata a kulcs: jelenleg is vizsgáljuk a geotermikus fűtési rendszer lehetőségeit, jövőre pedig a repülőtér teljes áramigényét zöldenergiával fedezzük. Az e-töltő-telepítéseken át egészen a LED-világítás használatáig minden lehetséges téren fenntartható megoldásokat alkalmazunk” – hangsúlyozza Chris Dinsdale.

„Továbbra is igyekszünk együttműködni minden érdekelt féllel, hogy szemléltessük, a Budapestről történő üzemeltetés megnövekedett költségei ellenére ez továbbra is vonzó célállomás, és folytatjuk céljaink összehangolását olyan szervezetekkel, mint az MTÜ, mert együtt nagyobb dolgokat érhetünk el” – zárja gondolatait Kam Jandu.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)