TOP50 – Ganczer Gábor: Vállalhatatlanul lerövidült a megrendelések átfutása

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. március 20. 17:55

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnöke, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója mindegyik kötetben szerepelt.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

2022-ben mit élt meg a legnagyobb kihívásként, s mi volt a legnagyobb sikere, mire a legbüszkébb?

"A rendezvényszakma 2022-t úgy kezdte, hogy éltek még bizonyos Covid-megszorítások (oltási igazolvány felmutatása, külföldiek nehezített beutazása stb.), aminek következtében mind a látogatók, mind a kiállítók bátortalanok voltak az élő rendezvényekkel kapcsolatban. Közben a rendezvényszakmának az újraindulással kellett volna foglalkoznia.

Azonban mire márciusban – éppen az Utazás Kiállítást követően – feloldottak minden korlátozást, addigra kitört Ukrajnában a háború. A háborús veszélyhelyzet kihirdetése érthető módon nem segítette a nemzetközi rendezvények érkezését. S akkor még nem említettük az elszabadult energiaköltségeket és hogy az év elejére komoly munkaerőhiány alakult ki, köszönhetően a Covid-válság alatt elveszített szakemberek nagy számának.

Mindezek ellenére, elsősorban a belföldi rendezvényeknek, többek között fesztiváloknak, valamint az olyan mega eseményeknek köszönhetően, mint az augusztus 20-i ünnep, komolyan erősödni tudott a piac. A rendezvényszakma büszke lehet magára, hogy talpra állt.

Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Hungexpo

A Hungexpónál éppen ebben az időszakban vezettük be a nemzetközi és hazai piacra a felújított, illetve új kiállítási csarnokainkat, valamint a vadonatúj kongresszusi központunkat. Aki volt már részese hasonló léptékű beruházás életre keltésének, az tudja, hogy ilyenkor tetézik a bajt a garanciális javítások, no meg az, hogy csak élőben lehet megtanulni a létesítmények optimális működtetését. Mondanom sem kell, a reméltnél lassabb volt ez a folyamat, de – hála munkatársaimnak – egyetlen tervezett rendezvényünk sem maradt el, s büszkén jelenthetem, hogy a Hungexpo 2022. évi árbevétele meghaladja a 2019. évi rekordot, sőt az eredményesség sem marad el a rekordévitől.A Hungexpo esetében kiemelkedően fontos volt, hogy rátaláltunk egy új műfajra, s új bevételi forrásként kezelhetjük, hogy filmforgatások kedvelt helyszínévé váltunk. Idei bevételünknek több mint 20 százalékát adja a Hungexpo Studios névre keresztelt profitcentrumunk. Ma már kiváló kapcsolatot ápolunk a nemzetközi filmprodukciós cégekkel, amelyek élnek a magyarországi költségkímélő lehetőségeikkel. Mi pedig, kihasználva a technikai, catering, infrastrukturális, rendészeti és egyéb kapacitásainkat, igyekszünk megtartani ezt a piaci lehetőséget, s a jövőben is újabb és újabb filmek forgatási helyszíneként helytállni. Ha kell, máskor is átadom forgatásra a saját irodámat is, ahogyan az a közelmúltban történt.

A Hungexpo, illetve a csapat sikerének kell tekintsem azt is, hogy 2022 őszétől, a tulajdonosunk, a GL Events megbízott az érdekeltségi körébe tartozó, torinói Lingotto Fiere vásárközpont vezérigazgatói feladataival is, valamint azt, hogy beválasztottak az UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) board tagjai közé.

Visszatérve a rendezvényszakma egészére, örülhetünk annak, hogy 2022 vége felé erősödnek a corporate megrendelések, s ez akkor is jó, ha szinte vállalhatatlanul lerövidült a megrendelések átfutása. Szerencse, hogy ebben a beszélgetésben nem kell előrejelzést adnom a 2023. évi kilátásokra, mert az energiaköltségek növekedését még jósolni sem tudnám..."

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)