TOP50 – Hamdan Zakarya: A kevesebb turista ellenére is pozitív 2022 mérlege

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2023. február 20. 13:07

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Mr. Nilsz Kft. társtulajdonosa, stratégiai tanácsadó negyedszer szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

„Nem panaszkodhatunk, a forgalom 2022-ben már kedvezően alakult: egyes hónapokban 75-80 százalékot, éves szinten pedig 55-60 százalékot ért el a vendégek aránya a 2019-es esztendőhöz képest. Annak ellenére pozitív a mérleg, hogy érezhetően kevesebb turista érkezett Budapestre, sok szálloda végleg bezárt, és az Airbnb-szálláshelyek száma az egytizedére csökkent. Igaz, a jól fizető vendégeknek egyelőre csak a töredéke tért vissza, de decemberben a Nagykörúton belül már ki lehetett tenni a telt ház táblát” – fogalmaz a koronavírus-járvány lassan múló következményeire utalva a Budapesten városnéző autóbuszokat üzemeltető cégcsoport társtulajdonosaként, illetve egy négycsillagos szálloda és több hostel tanácsadójaként tevékenykedő Hamdan Zakarya.

Mint mondja, az év folyamán történt néhány jelentős beruházás. A vállalkozás 2022-ben forgalomba állított hat olyan, Budapesten újdonságnak számító emeletes autóbuszt, amelyeket üvegtető borít. Az utasok kényelmét emellett az is szolgálja, hogy az időjárástól függően valamennyi fűthető és hűthető. Az új járművekkel 28-ra emelkedett a kétszintes hop on – hop off városnéző buszok száma.

Hamdan Zakarya, a Mr. Nilsz Kft. társtulajdonosa

Fotó: Dombóvári Judit

„Sikerült továbbá egy hollandiai beszerzést is megvalósítanunk. Két fiatal, korszerű és elegáns hajót vásároltunk, az egyik 250, a másik 350 fő befogadására alkalmas. Forgalomba helyezésük után ezek fedélzetén folytatódhatnak a vacsorával kombinált budapesti városnézések, illetve azt tervezzük, hogy a jövőben a hajós városnézést is ezeken folytatjuk” – mondja.Az év vége újdonsága az volt, hogy közös céget hoztak létre a kétéltű River Ride városnéző buszokat üzemeltető társasággal. A felek közötti megállapodás értelmében az eddigi csapat felügyeli a műszaki területet, míg a Mr. Nilsz Kft. szakemberei a különleges élményt kínáló program népszerűsítéséről és értékesítéséről gondoskodnak – szállodákban, városnéző buszokon és internetes felületeken.

A magasba szökő üzemeltetési költségeket a kft. az árak emelésével igyekszik kompenzálni. Ez kisebb mértékű volt a hop on – hop off városnéző autóbuszok esetében, a szállásdíjaknál azonban több lépésben végrehajtott, drasztikus áremelés vált szükségessé az égbe szökő gáz- és villamosenergia-árak miatt. „Ez sajnos mindenhol így van, annak ellenére, hogy mindenki törekszik a költségcsökkentő beruházásokra és a fogyasztás észszerű mérséklésére. Ezzel együtt Budapest még mindig az olcsóbb európai nagyvárosok közé tartozik, elég, ha megnézzük a bécsi vagy a prágai árakat” – hangsúlyozza a szakember.

Eredményesnek bizonyult 2022 két további területen is: újra feltöltődött a világjárvány miatt 80 százalékra redukálódott alkalmazotti létszám, és – tanulva a korábbiakból – a beruházásokkal egy időben sikerült kellő tartalékalapot képezni. „Így jóval nagyobb az esélye annak, hogy ha bármi is történik, azt jó darabig túl tudjuk élni.”

Tervekben sincs hiány, immár a több lábon állás jegyében. Tavasszal a Váci utcában megnyitnak egy újabb attrakciót, valamint átalakítják az ügyfélszolgálati irodákat, amelyek a munkálatok eredményeként hamarosan fiatalos, modern külsőt öltenek.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)