TOP50 – Kovács Balázs: A gyors alkalmazkodóképesség az utazási szakma lételeme

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. február 22. 19:42

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Az IBUSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója harmadszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

„Két év takaréklángon üzemelés után, 2022-ben sikerült még a 2019. évi teljesítményünket is jelentősen túlszárnyalni. A bezárások alatt is növekvő vámüzletágunk mögé ismét felzárkózott a valutaüzletágunk, a pandémia előtti teljesítményt felmutatva. A kiutaztatás esetében a 16 milliárd forintos rekordforgalom 30 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest” – foglalja össze a 2022-es év legfontosabb tapasztalatait Kovács Balázs.

A helyzetet árnyalja, hogy év közben több árrés- és eredményromboló hatás érte a társaságot, például a forintárfolyam gyengülése, a kerozin árának megduplázódása vagy a szezon közepén bevezetett különadó, amely a charteres utasok esetében a társaságot terhelte. Ezek ugyan jelentősen rontották a cég eredményességét, a volumenhozadék elvének, illetve a több lábon állás üzletpolitikájának köszönhetően mégis rég nem látott, eredményes évet zárt a társaság. Kiemelkedő volt a törökországi forgalmuk, ahová heti 5 járatot üzemeltettek, míg a görög szigetvilág és Spanyolország irányába a heti 15 járatuk is szinte telt házzal közlekedett a szezonban. Komoly szeletet hasított ki a piacból hajós üzletáguk: az IBUSZ 2022-ben a 26. volt az MSC forgalmi toplistáján, és ezzel a legnagyobb magyarországi partnere a hajótársaságnak.

Kovács Balázs, az IBUSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója

Fotó: Dombóvári Judit

A jövőt illetően is bizakodó a szakember. Álláspontja szerint az elmúlt időszakban átalakult a kereslet, az emelkedő árak és a kiszámíthatatlan kapacitások miatt újra felértékelődött az utazási irodák és a személyes tanácsadás szerepe, mert a biztonságot csak egy professzionális utazásszervező garantálhatja. „A szakma nehézségei közepette is büszkék lehetünk arra, hogy a legnagyobb hálózattal rendelkezünk ennek támogatására” – hangsúlyozza.

„Optimisták vagyunk a jövőt illetően, azt gondoljuk, hogy aki az elmúlt három évet túlélte, az megjárta a válságmenedzselés minden szintjét. Bebizonyosodott, hogy a rugalmasság és a gyors cselekvőképesség, a rövid döntéshozatali mechanizmus, az alapos helyzetelemzés és a profiltisztítás alkalmazása esetén meg lehet felelni a megváltozott körülmények kihívásainak. Fel vagyunk rá készülve, hogy amennyiben csökken a kereslet volumene és összetétele a jövőben, rugalmas szerződésekkel növeljük a mozgásterünket” – részletezi a vezérigazgató.

Ami a várható kihívásokat illeti, az IBUSZ-nál a legnagyobb költségtételt a bér és járulékai jelentik, hiszen 250 kolléga egzisztenciáját biztosítják. Óriási összegbe kerül az infrastruktúra fenntartása is, hiszen országszerte 47 irodát működtetnek. Egyre nagyobb tétel a naprakész informatikai rendszer működtetése, a digitalizáció és a piaci kihívásokat követő informatikai fejlesztések területe.

„A legnagyobb fejtörést a külső körülmények folyamatos változása, a szabályozói környezet, a bizonytalan gazdasági helyzet, a nehezen követhető adóterhek, valamint az árfolyam-ingadozások, az inflációs hatások okozzák, melyek nagyban nehezítik a tervezést. A jövőt illetően ugyanakkor nem nagyon lehet mást tenni, mint alkalmazkodni. Ami az üzletet illeti, tudjuk, mit akarunk: felgyorsított digitalizációt és jó csapatot. A rugalmasság és gyors alkalmazkodóképesség ennek a szakmának lételeme” – emeli ki végezetül Kovács Balázs.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)