TOP50 – Lázár Judit: A hullámvasutazás élményét hozta 2022 a beutaztatók számára

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 22. 19:00

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) elnöke, az EETS Int'l Co. budapesti irodájának vezetője harmadszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

„Bizakodva vágtunk neki, mégis a hullámvasutazás élményét hozta a 2022-es év a beutaztatással foglalkozó utazási irodák számára" – értékelte az évet a MABEUSZ elnöke.

Az első hónapokban, ha lassan is, de visszatért a turizmus lendülete: érkeztek a lekérések, szervezték a csoportokat, konferenciákat, üzleti utakat. Az ukrajnai háború kirobbanása azonban újabb csapást jelentett tagjaik számára, emberileg, lelkileg és üzletileg egyaránt. A március és az április kétségek között telt, ismét mindennapos egyeztetések zajlottak a szakmán belül, jó pár hónapig a „Magyarország biztonságos, Budapest biztonságos" üzenet került kommunikációjuk fókuszába. A helyzet május környékén kezdett normalizálódni, a partnerek elfogadták a helyzetet, megszokva, hogy háború dúl a szomszédban. „Megtanultuk a válaszokat, amelyekkel a partnereket nyugtatni lehet. Tudomásul vettük, mely piacok nem utaznak, mert félnek a szomszédban zajló háborútól. Majd rezignáltan beláttuk azt is, hogy vannak országok, ahonnan azért nem utaznak, mert a válság már erősen kopogtat az ajtajukon" – beszél a folyamatos és kényszerű alkalmazkodásról a szakember.

Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) elnöke, az EETS Int'l Co. budapesti irodájának vezetője

Fotó: [forrás]

Ebben a helyzetben érkezett meg a június, mely újabb csapást hozott a beutaztató szakmára: a főszezon közepén gázcsőcsere miatt a turistabuszokat egyik napról a másikra kitiltották Budapest fő látványosságából, a budai Várból. Hónapokon keresztül tartó folyamatos egyeztetések zajlottak egy új, átlátható, szabályozott rendszer kidolgozásáért, amely a tervek szerint 2023-tól lépne életbe. „Sajnos közel fél év után, 2022 utolsó hónapjában még mindig teljes volt a bizonytalanság a témában" – ad hangot aggodalmának a szakember, hiszen a legújabb, decemberi elképzelés szerint behajtási engedélyhez kötnék a turistabuszok mozgását.

Mindezek mellett szorosan együtt dolgoztak a Convention Bureau-val, közös munkával segítve stratégiájuk kialakítását. A korábbinál szorosabb együtt gondolkodásra késztette őket a tavalyi év a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is. „Számos célunkat és eredményünket azért tudtuk elérni, mert a szakmai szövetségek között a pandémia során szorosabbá vált együttműködés még inkább megerősödött, egymást támogatva, közösen gondolkodunk a megoldásokon" – emelte ki.Nem voltak nagy reményeik a 2022-es évre, de a várt forgalmat egy-két kivétellel minden tagirodájuk elérte, igaz, sokkal több befektetett energiával és kevesebb kollégával, mint korábban. A távol-keleti piaccal foglalkozó vállalkozásoknak csak később és lassabb mértékben épül vissza a forgalmuk, de már ott is látszik a fény az alagút végén. Hogy mit hoz a 2023-as év, azt Lázár Judit szerint nehéz megjósolni, hiszen küzdenek a válsággal, a háborúval, az inflációval, a munkaerőhiánnyal és helyi problémákkal is.

A nehézségek ellenére a vezetése alatt működő EETS Int'l Co. szemszögéből szintén biztatóan alakult a 2022-es esztendő. Sikeresen szólították meg az USA-ban élő tajvani nemzetiséget, csoportjaik egyelőre elsősorban Nyugat-Európa irányába utaztak velük. Az utolsó negyedévben, a könnyítéseknek köszönhetően, Ázsiából is elindult a beutazóforgalom. Az EETS flottáját alkotó több tucat autóbusz számára 2021 óta más jellegű munkákat szerveztek, sok vállalkozójuknak ezzel biztosítva a túlélést.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)