TOP50 – Márffy György: A kudarc tapasztalattá válik, ha továbblép az ember

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 18:13

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Az Utazom.com tulajdonos-ügyvezetője másodszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

„Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy 2020 áprilisában úgy gondoltam, nemcsak mi, de egyetlen utazási iroda sem éli túl ezt a válságot. Ehhez képest ma csodás helyzetben vagyunk. A pandémia idején hallottam, hogy a kudarc tapasztalattá válik, ha továbblép az ember. Hogy ezt a szakma – és összességében a gazdaság – túlélte, az fantasztikus” – kezdi a mögöttünk álló időszak értékelését Márffy György.

„Túl azon, hogy milyen nehézségeket okozott a pandémia, amelynek a következményeit még ma is nyögjük, a vállalkozásnak valójában nagyon jót tettek a Covid által kikényszerített változások. Összességében 2022 végén azt mondhatom, hogy a sok racionalizálás és átalakítás után még soha nem volt ilyen jó szerkezeti állapotban a cég. Korábban nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a növekedésre, a Covid idején azonban ezt elhagytuk, és minden erőnkkel a működésre, a profittermelésre koncentráltunk. Portfóliótisztításra is szükség volt: elengedtünk minden olyan területet – legyen az desztináció vagy minőségi kategória –, ahol nagy volt a konkurencia. Például ma már nem foglalkozunk charteres nyaraltatással Görögországban, ehelyett felső kategóriás nyaralásokat kínálunk. Lényegében megszüntettük a partnereken keresztüli értékesítést is, és az online eladásra koncentrálunk, hogy az árainkkal versenyképesebbek legyünk. A pandémia hozadékaként ma már arra is gyorsan kell reagálni, hogy aktuálisan melyik desztináció értékesíthető, vagyis sokkal dinamikusabb lett az üzletszervezés” – állítja az Utazom.com tulajdonos-ügyvezetője.

Márffy György, az Utazom.com tulajdonos-ügyvezetője

Fotó: Dombóvári Judit

A szakember szerint a 2022-es évet meghatározta, hogy az emberek hosszú ideig be voltak zárva, és „a felgyülemlett utazási vágy utat tört magának”. Ugyanakkor a sok bizonytalanság miatt az utasok óvatosabbak lettek, így inkább a közelebbi időpontokat keresik, jellemzően nem mernek befizetni nyolc hónapra előre. Ezenkívül az utazási szokásokban, preferenciákban nem érzékel változást. Ahogy a politikában, ezen a téren is gyorsan felejtenek az emberek, nem akarnak emlékezni a pandémia két évére, mondja.

Az Utazom.com tulajdonosa hasonló folyamatokat lát a háború és a nyomában járó nehézségek kapcsán is: ha a helyzet nem torkollik súlyos gazdasági válságba, akkor az utazási kedv hosszú távon megmarad. Véleménye szerint a háborús hírek ugyanúgy hatnak, mint a felhős idő: rosszkedvet okoznak, az utazáshoz pedig jó hangulat kell. Ha esik az eső, az emberek nem terveznek utazást, de ahogy kisüt nap, érkeznek a megrendelések. Épp így: a rossz hírekre befagynak a rendelések két hétre, majd ahogy a médiában elül a zaj, az utazási kedv visszatér.

„Hogy ezzel párhuzamosan a költési hajlandóság éppen hol tart, azt egyetlen cég szemszögéből nehéz megmondani, hiszen rendkívül összetett piacról van szó, amelynek mi csak egy kis szeletét látjuk. Mindenesetre különösebb visszaesést nem érzékelünk, köszönhetően talán az Utazom.com árualapjának, a marketingnek és a cég rugalmasságának. Ez azt jelenti, hogy próbálunk nagyon gyorsan reagálni a piaci folyamatokra: ami nem megy, azt nem erőltetjük, máskor pedig épp ellenkezőleg, csak azért is megpróbáljuk.”

S hogy az Utazom.com tulajdonosa, ha tehetné, hová utazna? „Ahol meleg van, süt a nap, van közbiztonság meg jókedv, oda azonnal elindulnék: Zanzibár, Bali, Thaiföld, de egy londoni városlátogatás is jöhet!” – mondja.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)