TOP50 – Ribi Péter: Ötszáz meghirdetett csoportból egyet sem kellett törölnünk tavaly

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 19:08

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Fehérvár Travel alapító-ügyvezetője harmadszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

Ribi Péter és a Fehérvár Travel életében is több pozitívumot hozott 2022, mint negatívumot. Összességében jól sikerült az év, nagyon nagy volt a kereslet az utazásaikra, így csoportjaik nagy része telt házas lett. Az ügyvezető szerint az egyik fő, utazásra motiváló erőnek az bizonyult, hogy a koronavírus-járvány okozta szigorítások, lezárások miatt sokan másfél-két évig nem tudtak utazni, így ezt a kieső időt mintegy bepótolva ebben az évben nagyobb kedvvel, több helyre utaztak.

Negatívumként említette, hogy a sok bevétel mellett ugyanakkor rengeteg extra kiadásuk is volt. Amikor február elején kalkulálták az utazások árait, még nem lehetett tudni, hogy extrém módon megemelkednek az üzemanyagárak és a valutaárfolyamok is. Azonban mivel a csoportok létszáma 95%-ban az előzetesen várt létszám felett volt, ez elég jól kompenzálta a költségek emelkedését, így szerencsére a cég végül nyereséges évet zárhatott.

Ribi Péter, a Fehérvár Travel alapító-ügyvezetője

Fotó: Dombóvári Judit

Ugyan a koronavírus-járvány már kevésbé érintette a 2022-es utazásokat, de a szervezés a pandémia előtti évekhez képest továbbra is rengeteg pluszmunkával járt. Ebben az évben is folyamatosan figyelni kellett a járvány alakulására, a beutazási szabályok változására, a nevezetességek nyitvatartására, a létszámkorlátozásokra, arra, hogy szükséges-e még a tesztelés az adott országban, illetve hogy elfogadják-e az orosz és a kínai oltásokat.

A szakember szerint az is sok extra munkával járt az évben, hogy a légitársaságok a pillanatnyi helyzethez igazodva rengetegszer változtatták a menetrendjüket, így nehéz volt előre tervezni egy-egy úttal. Ilyenkor többnyire módosítani kellett a programot, majd „nagyokat izgultunk, hogy ezt így az utasok elfogadják-e”.

A legnagyobb sikert a cég számára a 2022-es évben az jelentette, hogy a minimális létszám hiánya miatt az 500-ból egy meghirdetett csoportot sem kellett törölniük. Ezzel az eredménnyel a Fehérvár Travel a Covid-járvány után nagyon gyorsan visszatért a 100%-os megvalósulási mutatóhoz, ami a járvány előtt is jellemezte a céget. Büszkék emellett arra is, hogy a járvány alatt a munkatársak közül senkit nem bocsátottak el, így a koronavírus enyhülése után következő időszakot is együtt tudták kezdeni. A járvány ellenére tovább működött a Fehérvár Travel Alapítvány is, melynek révén több száz rászoruló, fogyatékos embernek tudtak segíteni. A 2022-es nyereséges évet követően ismét jelentős összeggel tudták támogatni az alapítvány munkáját.

Ribi Péter azt is megosztotta, mi a sikerük titka: Az utasokra való maximális odafigyelés és a jó ár-érték arány. Kiemelten ellenőrzik az idegenvezetés, a buszok, a sofőrök és a szállás színvonalát. Minden utat személyesen térképeznek fel, az idegenvezetők is bejárják az útvonalakat.

A jövőbeli tervek kapcsán arról beszélt, hogy 2023-ban szeretnék újra elérni, hogy minden meghirdetett csoport megvalósuljon – ez azonban nem lesz egyszerű feladat, hiszen sok esetben jelentősen emelni kell majd az utazások árait a jóval magasabb valutaárfolyamok, illetve a külföldi partnerek megemelt árai miatt.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)