TOP50 – Szigetvári József: A tulajdonosváltás óriási változást hozott a cég életében

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 26. 11:46

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Szallas.hu vezérigazgatója ötödik alkalommal szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők és a szállodapiaci szereplők után most az utaztatókat vesszük sorra – a szerk.

*

A Szallas Group életében óriási változást hozott a 2022-es év: a lengyel Wirtualna Polska Holdinggal aláírt befektetői szerződés a maga 82 millió eurós értékével a közelmúlt egyik legjelentősebb felvásárlása volt a régióban a digitális turisztikai szektorban. „Az akvizíció lehetőséget nyit a további kelet-közép-európai bővülés előtt, kiemelve cégünket a régiós mezőnyből” – beszél a tranzakció jelentőségéről Szigetvári József.

A cél, hogy a közép-európai országokban (az eddig fehér foltnak számító Szlovákiában és Bulgáriában is) piacvezető termékkel rendelkezzenek, attraktív lehetőséget teremtve a horvát kiutazás irányába is. „Belföldi és autós utazásra építő OTA-t építünk” – összegzi céljaikat a szakember. A lengyel piac legnagyobb turisztikai termékével rendelkező, kínálatában 40 ezer szállást tömörítő vállalat ráadásul a továbbiakban – rendhagyó módon – a Szallas.hu rendszere alatt működik tovább, az integrációhoz szükséges fejlesztés szintén komoly munkát adott az év hátralévő részére.

Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója

Fotó: Dombóvári Judit

Óriási eredmény, hogy a cégcsoport által közvetített foglalási érték meghaladta a 200 millió eurót, ami az előző évhez képest 40 százalékos növekedést jelent, a szép mutatót az új oldal forgalma nélkül érték el. A bővülésben a Romániában és Csehországban elkönyvelt eredményeknek éppúgy szerepük volt, mint a piac feletti, 25 százalékos növekedésnek a magyarországi, belföldi piacon. A sikert hozó stratégia fontos elemét adta az oldalukra felvitt, jó minőségű tartalom, hiszen, ahogy Szigetvári József fogalmazott, enélkül nehéz hosszú távon értékesíteni, így az utazási inspiráció felkeltésére, szöveges és videós tartalmak készítésére kiemelt figyelmet fordítanak.

Beváltotta reményeiket a pandémia alatt kidolgozott degresszív jutalékpolitika is: ennek értelmében minél többet nő egy szálláshely általuk generált forgalma, annál nagyobb jutalék-visszatérítésben részesül. A felhasználói élményt szem előtt tartva rengeteg fejlesztést eszközöltek, ezek közül a legnagyobb jelentőségű a teljes online fizetés automatizálása, aminek eredményeként az utasok egyetlen kattintással vásárolhatnak weboldalukon, bankkártyával és SZÉP-kártyával egyaránt. A lépés azoknak a kisebb szálláshelyeknek a szempontjából is előremutató, amelyek saját oldalukon nem rendelkeznek ilyen fizetési lehetőséggel, a nagyobb szereplőknél pedig az adminisztrációban és a lemondások kezelésében nyújt jelentős segítséget. Az idei évben applikációjuk teljes értékűen működött és rendkívül kedveltté vált, ennek köszönhetően a turisták szálláshelyről való kimozdításában, régión belüli mozgatásában is fontos szerepet töltött be.

„2022 legnagyobb kihívását számunkra egyértelműen a tulajdonosváltás és az erős növekedés menedzselése jelentette” – összegezte az immáron 500 fős csapatot irányító szakember, miért győzték nehezen erővel és energiával a tavalyi évet, amelyben váratlan eseményekből sem volt hiány. Segítettek az ukrán menekültek elszállásolásában, az energiaár-emelkedés nehézségeit szakmai információmegosztással és tudáscserével igyekeztek megkönnyíteni partnereik számára. „A bizonytalan időkben nagyon szükséges, hogy emberi hang maradjon az oldalak mögött” – magyarázta zárásként, miért fordítanak kiemelt figyelmet ügyfélszolgálatuk működtetésére.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)