Ebbe a 20 országba utazik a legkevesebb turista

Forrás: turizmus.com

 2023. október 24. 15:00

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) rendszeresen összeállít egy ranglistát, amiből látható, hogy a világ országai közül melyek fogadják a legkevesebb külföldi látogatót. A legfrissebb listát nemrég jelentették meg.

Számos okból fogadhat egy ország kevés külföldi látogatót. Ilyen lehet a nagy távolság, a csendes-óceáni térség több szigetországát például elég drága és időigényes megközelíteni. Más országok megfizethetetlenek a hétköznapi turista számára, vagy csak nem rendelkeznek elegendő vonzerővel. Néhány ország turizmusa fejletlen, ezért jelent kihívást a meglátogatásuk.

Sok ország egyszerűen csak túl kicsi ahhoz, hogy jelentős számban fogadjon turistákat. Végül egy ország politikai helyzete, veszélyessége is indokolhatja a turisták távolmaradását.

Persze az, hogy egy úti cél kevés látogatót fogad, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vonzó turisztikai szempontból. Sőt, ezek az országok gyakran csodálatos szépségűek, ráadásul nem zsúfoltak, érintetlenek és olcsók is.

Ez különösen igaz a negatív toplista első néhány helyezettjére. Az élen Tuvalu, egy óceániai szigetország áll, ahol csupán 3700 látogatót fogadtak 2019-ben (a listához a pandémia előtti évet vették alapul, mint az aktuálisan legreprezentatívabbat). Az országot csak a Fiji Airwaysszel lehet megközelíteni hetente kétszer.

Az apró, mindössze 12 ezres lélekszámú ország négy szigetből és korallzátonyokból áll. Turizmusa főleg a kristálykék tenger és a pálmafákkal szegélyezett tengerpart körül összpontosul. 33 négyzetkilométeres tengeri természetvédelmi területén korallzátonyok, lagúnák és tengeri élőhelyek találhatók, ezért itt nagyon népszerű a búvárkodás és a sznorkelezés.

Érdekesség, hogy Tuvalu látogatószáma 2012-ben a mainak kevesebb mint a harmada volt, tehát el lehet mondani, hogy az ország turizmusa nagy ütemben nő.

Sajnos azonban a szigeteket a klímaváltozás miatt az a veszély fenyegeti, hogy nemsokára elnyeli a tenger.

A legkevesebb turistát Tuvalu fogadja a világon

Fotó: 123rf.com

A lista második helyezettje, a Marshall-szigetek ugyancsak az óceániai térségben található, ide 6100-an látogattak el a pandémia előtti évben. A kis országban álomszép, fehér homokos strandok, kristálytiszta tenger és sokszínű tengeri élővilág – több mint 160 korallfajjal – várja azokat a szerencsés utazókat, akik ide eljutnak.

A Marshall-szigeteknek nagy szerepe volt a második világháborúban, először japán támaszpontként szolgált, majd az amerikai hadsereg nukleáris teszteléseinek helyszíne volt.

Tuvaluhoz hasonlóan a Marshall-szigeteket is az a veszély fenyegeti, hogy az éghajlatváltozás miatt elnyeli az emelkedő víz.

A dobogó harmadik fokán Niue áll a maga 10 200 látogatójával. A Csendes-óceán déli részén található szigeten – amely valójában egy korallatoll – a fürdés mellett búvárkodhatunk, kajakozhatunk, terepjárótúrákat vagy kirándulásokat tehetünk a tengerparttól az esőerdőig, az ültetvényekre vagy egy vaníliafarmra – írja a Travelnews.

A top 20 legkevésbé látogatott ország a világon:

1.Tuvalu

2. Marshall-szigetek

3. Niue

4. Kiribati

5. Mikronézia

6. Montserrat

7. Salamon-szigetek

8. São Tomé és Príncipe (Közép-Afrika)

9. Comore-szigetek

10. Bissau-Guinea

11. Amerikai Szamoa

12. Sierra Leone

13. Csád

14. Kelet-Timor

15. Közép-afrikai Köztársaság

16. Tonga

17. Palau

18. Liechtenstein

19. Burkina Faso

20. Anguilla