Toplistás erdei vasutak

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 20. 16:44

Az utóbbi három esztendő legjobb főszezonját zárták a Mátra- és a Nyugat-Bükk erdei vasútjai. Az Egererdő Zrt. által fenntartott szilvásváradi, felsőtárkányi és mátrai kisvasutakon augusztus végéig közel 300 ezer turista utazott.

A három kisvasút kiemelkedő eredményeihez jelentősen hozzájárult a kedvező időjárás és a hosszú hétvégék sora is, amikor különösen sokan kirándultak a Mátrába és a Bükkbe. A vonatok természetesen ősszel is tovább járnak, és egészen október 31-ig szállítják az utasokat.

Dobre Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy mind a három erdei kisvasútnál az idei teljes utaslétszám várhatóan eléri majd az elmúlt évek forgalmát, amely 350 ezer kirándulót jelent. Főszezonban a Szilvásváradon található Szalajka-völgyi kisvonattal például 220 ezren utaztak. A Mátravasút szerelvényeire közel 47 ezer kiránduló szállt fel, míg a felsőtárkányit 25 ezer látogató vette igénybe.

A Szalajka-völgybe kisvonattal is kirándulnak a turisták

 

A Felsőtárkányi Állami Vasút forgalmában meghatározó volt a kora tavaszi időszak, amikor a hóolvadások, az esőzések hatására beindult a Vöröskő-forrás. A különleges természeti jelenséget a kisvasút végállomásától 2-3 kilométer gyaloglással érték el a turisták.

Ebben az évben elkezdődött a Mátravasút Gyöngyös–Lajosháza közötti szakaszának teljes felújítása, amely 2019-ben, a turisztikai főszezonra már készen várja majd a vendégeket. Szilvásváradon viszont az idei nyár elején a kisvasút életében is gondot okozott a váratlan özönvízszerű zivatar, amely elöntötte a falut. A szakemberek gyors beavatkozásának köszönhetően azonban egy hét alatt helyreállították a vasúti pályát, így a forgalomban nem jelentkezett nagyobb fennakadás.

A gyöngyösi állomásról indul a Mátravasút

Fotók: Mentusz Károly

Dobre Kecsmár Csaba azt is elmondta, hogy az Egererdő Zrt.-nél arra törekszenek, hogy a hazai erdei vasutak megújítását célzó kormányprogram keretében a Mátravasút mellett, a szilvásváradi és a felsőtárkányi kisvasúti vonalakat is felújítsák. Ezek a tervek magában foglalják nemcsak a pályák, hanem a gördülő állomány: így a mozdonyok és a kocsik korszerűsítését is.

 

Kapcsolódó cikkek