Töretlen az osztrákok utazási kedve, kétharmaduk tervez külföldi nyaralást

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 17:27

A Corps Touristique Austria (CTA) által 1600 fős mintán végzett reprezentatív felmérés eredménye alapján idén az osztrákok 83 százaléka tervez utazást. A tavaly hasonló kutatás alkalmával 78 százalékos volt ugyanez az érték – derült ki az osztrákok idei utazási terveiről készült online felmérésből.

A felmérésben részt vevő válaszadók kétharmada külföldön tervezi 2022-es nyaralását, ahol elsősorban vízpartot és strandolást keresnek, ez a legfőbb motiváció, illetve a kikapcsolódás és „mindennapi stressz elfelejtése” – számolt be a jelentés alapján Kovács Balázs turisztikai szakember a blogján.

Ezt követi sorrendben a városlátogatás, amely motivációt a válaszadók közel fele adta meg. Az idei sláger-desztinációnak hagyományosan Olaszország, Horvátország, Németország és Spanyolország ígérkezik. A repülős utak népszerűsége valamelyest csökken, továbbra is a legnépszerűbb közlekedési eszköz a saját gépkocsi. Akik idén nem terveznek különösebb utazást, nyaralást, azok közül 41 százalékuk válaszolt úgy, hogy ennek oka a járványhelyzet, illetve a fertőzéstől való félelem. A pénzügyi nehézségeket mindössze 15 százalékuk említette, mint az utazás elnapolásának okát.

utazok_123rf

A repülős utak népszerűsége valamelyest csökken, továbbra is a legnépszerűbb közlekedési eszköz a saját gépkocsi

Fotó: 123rf.com

Az idei nyaralásra szánt büdzsé átlagosan tovább nő, a tavalyi 2760 euró helyett a legtöbben már 3000 eurós keretet  jelöltek meg, mint az idei főutazásra szánt összeg.

Az osztrák utazók körében a legnépszerűbb szállásformák továbbra is a nyaralóházak, apartmanok, illetve a 4 csillagos szállodák. A legtöbben online tervezik a foglalást, a biztonságra és a rugalmas lemondási kondíciók elérése miatt az utazási irodák szerepének felértékelődése várható.

Érdekesség, hogy a fő szabadságok ideje egyre inkább a nyár végére és az ősz elejére tolódik: a megkérdezett osztrákok többsége idén augusztusban és szeptemberben tervezi kivenni a hosszabb szabadságát - olvasható a CTA idei felmérésében.