Török midibuszok járnak majd a budai Várban

Forrás: MTI

 2015. szeptember 15. 17:13

Az év végéig forgalomba állnak a tervek szerint – a tesztidőszakot követően – az új alacsonypadlós, légkondicionált Karsan ATAK midibuszok a budai Várban.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a járművek keddi bemutatóján bejelentette: a fővárosba két új, török gyártmányú midibusz érkezett meg, ezeket további tizennégy követi majd októberben. Felidézte, hogy sok volt a probléma az elavult midibuszokkal, és 2013-ban született az a döntés, hogy újak kellenek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budavári Önkormányzat 2013-ban indított közbeszerzési eljárást 16 midibusz beszerzésére. A beszerzés költsége 909 millió forint, amelyet a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak. Ha a szükséges források rendelkezésre állnak majd, akkor további 24 midibuszt tudnak lehívni a török szállítótól.
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a beszerzés szükségességéről szólva arról beszélt, hogy a lecserélendő járművek talán ma az országban futó legrosszabb műszaki állapotban lévő buszok. Közölte, az ősz végétől az új midibuszok már forgalomba állhatnak a budai Várban.

 

Az új midibuszok alacsonypadlósak, légkondicionáltak, lehajtható kerekesszékes rámpával felszereltek, a járműveket EURO 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja. A buszon egyszerre 39 ember tud utazni, az ülőhelyek száma 21. Az új járműveknek kisebb a károsanyag-kibocsátásuk, mint a lecserélendő midibuszoknak – tájékoztatott Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.