Rekordokat döntött a törökországi turizmus tavaly

Forrás: turizmus.com

 2024. február 01. 10:57

A látogatók számát és az idegenforgalmi bevételeket tekintve is rekordot döntött a törökországi turizmus 2023-ban.

Törökországot tavaly 56,7 millióan keresték fel a világ minden tájáról, ami 10 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest.

A török Kulturális és Turisztikai Minisztérium adatai szerint az ország idegenforgalmi bevételei az előző évhez képest 17 százalékkal, 54,3 milliárd dollárra emelkedtek, és vendégéjszakánként átlagosan 99 dollárt tettek ki. Az országba látogatók száma és az ebből származó turisztikai bevétel rekordnak számít Törökországban.

 

Sokoldalú ország

Törökország a tengerparti nyaralás ideális helyszíne, emellett kultúrája, művészeti értékei és gasztronómiája is vonzó. Az ország a kerékpáros, szabadidős, és immár a vallási turizmus egyik legkedveltebb európai célpontjává vált.

Az idei cél a 60 milliós látogatószám és a 60 milliárd dolláros bevétel elérése. Az ország stratégiája, hogy a piac sokszínűségét kihasználva egyrészt folytatja jelenlegi tevékenységeit, valamint új célpiacokra is összpontosít.

Törökország volt a világon az első ország, amely 2022-ben kormányzati szinten megállapodást kötött a Global Sustainable Tourism Councillal (GSTC), és az ott rögzített elveket ágazati követelményekként vezette be.

A Törökország Fenntartható Turizmus Program, amely a GSTC-vel aláírt együttműködési megállapodás eredményeként jött létre, a fenntartható turizmus tényleges művelőit jutalmazza, valamint bizalmat és hitelességet épít a látogatók körében.

Ezzel a programmal Törökország változatos, a fenntarthatóságot előtérbe helyező élményeket biztosít, beleértve a környezetbarát szálláshelyeket, a kerékpározást és a túrázást, amelyek célja az ország öröksége és az emberek közötti mélyebb kapcsolat előmozdítása.

Tavaly 10 százalékkal nőtt a Törökországot felkereső turisták száma

Fotó: Kulturális és Turisztikai Minisztérium, Törökország

Egész éves úti cél

A három oldalról azúrkék tengerekkel körülvett, egyedülálló földrajzi fekvéséről és történelmi gazdagságáról híres Törökország egész évben sokoldalú programokat és lehetőségeket kínáló úti cél. A már jól ismert nevezetességek mellett a régészek által feltárt és bemutatott múlt is egyre izgalmasabb látnivalónak számít.

A kulturális örökség fenntartható módon való megőrzésében és bemutatásában elkötelezett régészek számos ásatási és helyreállítási projekten dolgoznak. Ezen a területen úttörőként Törökország 2023-ban 720-ra növelte az aktív feltárások számát. A projektek száma 2024-ben várhatóan eléri a 750-et. A népszerű régészeti lelőhelyek gyönyörűen kivilágítva, éjszaka is látogathatók. Megcsodálható az İzmirben található Efezus, a Denizliben található Hierapolis, Patara és az antalyai Side. Ezek a helyek nemcsak bemutatják Törökország történelmi örökségét, hanem egyedülálló lehetőséget nyújtanak a látogatóknak arra, hogy bensőségesebb és varázslatosabb kapcsolatba kerüljenek az ország gazdag kulturális örökségével.