Törökország idegenforgalmára is csapást mért a merénylet

Forrás: MTI

 2016. március 20. 15:30

Ankara zsebére is súlyos csapást mértek a szombati merényletek, mivel Törökországnak komoly bevételei vannak idegenforgalomból - mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense vasárnap az M1 aktuális csatornán. A konzuli szolgálat óvatosságra int.

A szakértő úgy vélte, a kurdok és az Iszlám Állam is célzottan olyan területeket támad, amelyeknek jelentős idegenforgalmi hatása van. A turistákat alaposan visszariasztják majd a mostani események - tette hozzá. 
Szombat délelőtt öngyilkos merénylő robbantott Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében, a robbanás a merénylőn kívül öt ember - köztük három izraeli és egy iráni állampolgár - halálát okozta és 36-an sérültek meg. Az akcióért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget, de török illetékesek közlése szerint az Iszlám Állam vagy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet gyanúsítható a merénylet elkövetésével.

Az Isztambulba utazó magyar állampolgároktól fokozott óvatosságot kér a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a szombati merényletet követően. A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben azt kérik a városban tartózkodóktól, hogy kerüljék el a sétálóutcát és környéket, beleértve a Taksim teret is. Biztonsági okokból azt is kérik az utazóktól, hogy kövessék figyelemmel a hatóságok utasításait, a helyi hírközlés tájékoztatását, valamint a konzuli szolgálat utazási tanácsait.

Továbbra is feltétlenül javasolják, hogy a turisták tartózkodjanak a zsúfolt helyektől, valamint a tömegrendezvényektől. Kérik azt is, hogy a Törökországban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat.