Törölték a Green Travelt a hatósági nyilvántartásból – Frissítve!

Forrás: turizmus.com

 2016. november 17. 17:46

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. A Green Travel márkanév nem szűnik meg, a Green Csoport hamarosan tájékoztatja a szakmát kiutazási tevékenysége folytatásáról.

A hivatal közleménye szerint a "Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi Hatóság (MKEH) hivatalból indult közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői tevékenységét.

Az MKEH az eljárás során rendelkezésére álló adatok alapján döntést hozott és az utazási irodát hivatalból törölte az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokról vezetett közhiteles hatósági nyilvántartásból.

Az utazási iroda újabb utazásokat nem szervezhet, és nem bonyolíthat le, köteles azonban az úton lévő utasait hazautaztatni, az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni.

Az MKEH egyúttal felhívta a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe biztosítót, hogy szükség esetén az utazási iroda vagyoni biztosítéka terhére a felmerülő intézkedéseket tegye meg.

Az MKEH fentiek szerinti hatósági döntése 2016. november 17. napjától jogerős és végrehajtható.

Amennyiben az utazási iroda önerőből nem képes az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint teljes összegben visszafizetni, úgy a károsult utasok a QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe biztosítónál nyújthatják be kárigényüket” – tartalmazza az MKEH weboldalán olvasható közlemény.

 

A Green Travel közleménye

A Green Travel Kft. saját weboldalán arról értesíti utasait és partnereit, hogy 2016. október 31. napjával megszüntette az utazásszervezői tevékenységét. Az iroda tájékoztatása szerint jelenleg külföldön utasa nem tartózkodik.

"A Green Travel Kft. valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja 2016. december 6. napjáig, ezért kéri, hogy se a MKEH-hoz, se a QBE-hez ne forduljanak ilyen igényekkel, levelezést az info@greentravel.hu e-mail címen folytatunk.

A Green Csoport a kiutaztatási tevékenység folytatásáról hamarosan információt nyújt" – írja az utazási iroda weboldalán.


Nem szűnik meg a Green Travel márkanév

A Green Travel augusztus 21-én leállította észak-ciprusi járatát, s az utasok ezt csak a repülőtéren tudták meg. A cég közleményben adott magyarázatot a helyzetre, és Mihálka Róbert értékesítési igazgató akkor azt mondta, sem az utasoknak, sem a viszonteladóknak nincs okuk az aggodalomra.

Az elmúlt néhány évben a Green Travel szinte szárnyalt, 2014-re még csak 880 millió forint vagyoni biztosítékot igazolt az MKEH felé, 2015-re már 1,060 milliárdot, melyet év közben többször meg kellett emelnie a forgalomnövekedés miatt, közben buszflottát és török vízumközpontot is fejlesztett. A 2015. évi rendkívül jó szezon után láthatóan nagyon bízott az idei esztendőben is, mert az MKEH január közepi adata szerint 2016-ra már 1,650 milliárd forint kauciót jelentett, amivel jócskán beelőzte az IBUSZ-t, s a Neckermann után a második legnagyobb vagyoni biztosítékkal rendelkezett a magyar utazási piacon.

Szerkesztőségünknek pénteken délelőtt sikerült elérni a Green Csoport tulajdonosát, aki beszámolt az ügy hátteréről és további terveikről. Többek között elmondta, hogy a Green Travel márkanév nem szűnik meg, a kiutaztatási tevékenységet a Green Holidays Kft. viszi majd tovább. A részleteket itt olvashatják el.

Az utazási iroda weboldala 2016. november 17-én