Tortaremekek, újkenyér és pityókatekerentyű

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 11. 12:11

Idén hetedik alkalommal rendezik meg az augusztus 20-i Szent István napi ünnepségek kísérő rendezvényeként a Magyar Izek Utcáját. A Várkert Bazár előtt, a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti, kétnapos, gazdag étek- és programkínálatról csütörtökön számoltak be a szervezők.

A Magyar Pékszövetség idén egy igazi kovászos újbúza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünnepi asztalra. A kenyér idén lesz először ellátva a Magyar Pékség védjeggyel.

A szakmai szervezetek közül a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is a kezdetek óta hozzájárul a rendezvény sikeréhez, így a Magyarország Tortája verseny győztes süteményei is megvásárolhatók lesznek majd a Várkert Bazár területén.

A gasztrorendezvény ars poeticája a szervezők szerint, hogy válogatott, minőségi magyar alapanyagokból, magyar ízek és receptek szerint, hazai élelmiszereket vonultassanak fel, beleértve a Kárpát-medence több táját.

Meg lehet kóstolni a sokácok szabadtűzön cserépedényben főtt babos ételét, a szatmáriak paradicsomos, tört kukoricával töltött káposztáját, a kötött tésztalevest, a felvidéki mákos pogácsát, de érdekességképpen, nosztalgiaként, a Magyar Honvédség gulyáságyúiban készült ételeit is. Lesz sokféle kézműves fagylalt, sparhelten sült lepény, rózsalángos, kolbice és helyben sütött pityókatekerentyű is.

Számos kézműves stand lesz látogatható augusztus 20-án és 21-én, házi és tájjellegű élelmiszereket hoznak majd el a kistermelők, a gyógynövénykészítményektől a házi szörpökig, pálinkákig és kézműves sörökig.

Az egészségükre odafigyelők az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik testösszetételüket, valamint vércukor szintjüket.