Történelmet írt az első csak női pilótafülkével az El Al

Forrás: szombat.org

 2016. január 25. 22:02

Izrael nemzeti légitársasága történelmet írt múlt hét csütörtöki járatával, mely az első volt, amit női pilóta és női első tiszt irányított – írta a szombat.org.

A beosztásban egy utolsó pillanatban beállt változásnak köszönhetően találta magát együtt Smadar Schechter pilóta és Merav Schwartz első tiszt a Tel Avivból a ciprusi Larnaca felé tartó járat pilótakabinjában múlt hét csütörtökön, január 21-én.

A 44 éves Schechter, a Ynetnek elmondta, hogy a körülmények váratlan egybeesése miatt került egy repülőútra kolléganőjével és nem előre tervezett döntés volt összepárosításuk. "Járatot kellett változtatnom és csak akkor fedeztem fel, hogy Meravval kerültem össze, amikor kiértem a reptérre. Természetesen mindketten nagyon izgatottak lettünk."

Az egész légitársaság lelkes elismeréssel nyugtázta az eseményt, a kollégák gratulációjukkal árasztották el a hölgyeket.

Habár a két hölgy új fejezetet írt az El AL történelmében, addig az izraeli légierő immár 20 éve foglalkoztat nőket. Alice Miller volt az, aki ledöntötte a nemek közötti megkülönböztetés korlátját, amikor 1994-ben a Legfelsőbb Bírósághoz folyamodva kiharcolta jogát, hogy beiratkozhasson az Izraeli Légierő pilóta képzésére. A hadsereg tájékoztatása szerint 2014-ig összesen 38 nő szerzett pilótaképesítést. Az El Al jelenleg három női pilótát foglalkoztat.

Forrás: www.szombat.org/Times of Israel