Történelmi mélyponton a forint, árat emelhetnek az utazási irodák

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 14:32

Hétfő reggel a forint árfolyama történelmi mélypontra gyengült az euróval, a svájci frankkal, valamint a dollárral szemben is. Délben már a 400 forintos lélektani határt is átlépte az árfolyam. Ha tartós marad az árfolyamgyengülés, a kiutaztató irodák áremelésre kényszerülnek.

Március 7-én hétfőn reggel kilenc órakor az euró árfolyama 392,04 forintra emelkedett a péntek esti 389,98 forintról. A svájci frank 389,41 forintról 391,63 forintra erősödött, a dollár pedig 358,45 forintról 360,65 forintra drágult.

Röviddel 9 óra előtt az euró 393,42 forintos, a frank 392,92 forintos, a dollár pedig 361,84 forintos új csúcson állt. Délben már a 400 forintos lélektani határt is átlépte az euró árfolyama, miközben a dollárhoz képest még ennél is jobban gyengült. Míg az euró esetében 10% körüli árfolyamgyengülésről beszélhetünk tavaly őszhöz képest, a dollárhoz viszonyítva 20%-ot veszített értékéből a magyar fizetőeszköz tavaly szeptember óta.A forint árfolyamának mélyrepülése elsősorban a kiutaztatással foglalkozó utazási irodákat érinti, mivel jelentősen megdrágítja a külföldi utazásokat. A Turizmus.com kérdésére a Magyar Utazási Irodák Szövetségének kiutaztatásért felelős alelnöke, Füri Mihályné elmondta, hogy jelen pillanatban még mindenki kivár. Meglátása szerint amennyiben tartós lesz az árfolyamgyengülés, akkor emelni kell a külföldi utazások árait. Kiemelte, hogy tudomása szerint a tour operatorok nem számoltak ilyen magas euróárfolyammal.

"Mivel 370 forint fölötti árfolyam előfordult már tavaly év vége felé is, ezért tudomásom szerint az irodák többsége 360 és 380 forint közötti árfolyammal kalkulált, attól függően, hogy mennyire volt pesszimista, vagy optimista az illető. Mindenki abban bízik, hogy előbb-utóbb rendeződik a politikai helyzet, de ha ez rövid időn belül nem történik meg, akkor mindenképpen reagálni kell."

forint_MTI

A forint árfolyamának változása az euróhoz viszonyítva

Fotó: MTI

A szakember elmondása szerint az áremelésnek két módja lehet: "Amennyiben az utazásszervező ÁSZF-jében (Általános szerződési feltételek – a szerk.) benne van, hogy árfolyamváltozás esetén a jogszabályban meghatározott módon emelhetnek a meghirdetett részvételi díjon, akkor ezt ennek megfelelően megtehetik a már befizetett részvételi díjak esetében is.

A másik lehetőség, ÁSZF-től függetlenül, hogy minden árat újrakalkulálunk. A 400 forintos euró árfolyam önmagában "csak" 6-8%-os emelést követelne meg, de mivel az üzemanyagok ára és az ahhoz kapcsolódó adók és illetékek is nőnek, a drágulás várhatóan nem fog megállni 7%-nál. Mindenki érdeke, hogy ez a konfliktus mielőbb rendeződjön" – közölte Füri Mihályné.