Történelmi rekord a Debrecen Airporton

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 07. 11:53

Idén júliusban a tavalyi év azonos időszakához képest 22%-kal többen, mintegy 45 050-en keresték fel a Debrecen Airportot. Egy hónapon belül soha sem fordultak még meg ennyien itt.

 

Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója így foglalta össze a 2018-as júliusi és az első héthavi eredményeket: „A Debrecen Airport utasforgalma 2018. júliusában és az év első hét hónapjában is stabilan fejlődött. Közép-Kelet Európa legnagyobb légitársasága, a Wizz Air debreceni bázis gépével már a nyári menetrend kezdete óta több frekvenciával közlekedik, és a gép kapacitása a nyári szünet kezdete óta a maximumon üzemel. Londonba már heti tíz, Eindhovenbe pedig heti három járattal illetve a többi úticélra heti két frekvenciával. A Lufthansa hetente ötször repül március vége óta Debrecenből Münchenbe. Így idén már nyolc európai és izraeli metropoliszba, London, Párizs, München, Milánó, Moszkva, Eindhoven, Malmö mellett Tel Avivba is van közvetlen menetrend szerinti járata Debrecennek és a kelet-magyarországi régiónak.”

 

Jó hír, hogy a Wizz Air az év végétől már két bázis gépet fog üzemeltetni a Debrecen Airportról és további nyolc új úticéllal bővíti a debreceni kínálatot már 2018. decembertől. Barcelona, Dortmund, Doncaster, Bázel, Milánó-Malpensa és 2019. márciustól három mediterrán sziget: Málta, Ciprus és Palma de Mallorca is elérhető lesz a cívis város repülőteréről.

Az utóbbi hetek forintgyengülése tovább élénkítette a menetrend szerinti járatok beutazó forgalmát, valamint a gyenge török líra miatt rendkívül megnőtt a kereslet Törökországba egész Európából. A többi charter desztinációk is az elvárások felett teljesítenek így a szabad helyeket már csak elvétve lehet találni inkább azokat is csak a szeptemberi járatokon. A Török Riviérára, Barcelonába, Zakynthosra, Hurghadába és Burgaszba töretlen az érdeklődés, és idén ismét túlkereslet van, amit jövőre kapacitásbővítés kompenzálhat.

A Debrecen Airport már 2019-ben a régió vezető repülőterévé szeretne válni

Fotó: turizmus.com

Eközben Kassán stagnáló, Nagyváradon csökkenő tendenciát mutat az elérhető desztinációk száma és az ülőhelykapacitás is. A debreceni járatsűrítéseknek és a májusi bejelentésnek köszönhetően 2018-ban és 2019-ben további jelentős növekedésre számítanak a Debrecen Airporton a külföldi turisták és üzleti utasok által eltöltött vendégéjszakák számát illetően ill. a régió szállodáinak kihasználtsága is folyamatosan fog javulni. A vendéglátóhelyek, szabadidős és rekreációs szolgáltatók ill. a személyszállító cégek forgalma és az ÁFA és IFA bevételek is jelentősen fognak növekedni a régióban. Kárpátaljáról, Kelet-Szlovákiából és a Partiumból és Hajdú-Bihar megyéből is egyre többen választják a Debrecen Airportot, hiszen ez a repülőtér kínálja a legtöbb alacsony viteldíjú úti célt a régió regionális repülőterei közül. „Így a Debrecen Airport helyzeti előnybe került és stratégiai célként a régió vezető repülőterévé fog válni 2019-től.”