Most akár 30 ezer eurót kaphat, ha egy toszkán hegyi faluba költözik

Forrás: turizmus.com

 2024. június 30. 12:32

Sokunk bakancslistáján szerepel egy ház vásárlása a vidéki Toszkánában, csak sajnos az ingatlanok elég drágák arrafelé. Ha önnek is ez az álma, egy új ajánlat most segíthet megvalósítani – feltéve, ha gyorsan cselekszik.

Toszkána regionális hatóságai ugyanis bejelentették, hogy akár 30 ezer eurót is fizetnek azoknak, akik a fogyatkozó népességű hegyvidéki települések valamelyikére költöznek.

A vidéki városok és falvak Olaszország-szerte népesedési válsággal küzdenek. A lakosok jelentős része a nagyobb városokba költözik, hogy jobb munkalehetőséghez jusson, számos ingatlant és stagnáló gazdaságot hagyva hátra. A helyi önkormányzatok az elmúlt években különböző ötletes megoldásokkal rukkoltak elő a lakosok számának növelése érdekében, beleértve az ingatlanok akár 1 euróért történő eladását is. Toszkánában pedig úgy döntöttek, hogy fizetnek a letelepedésért cserébe.

A jelentkezők a „Lakóhely a hegyekben 2024” program keretében 10 ezer és 30 ezer euró közötti összeget kapnak a házvásárláshoz. Az ingatlannak egy ötezer főnél kevesebb lakosú hegyvidéki településen kell lennie – Toszkánában 119 ilyen van. A pénzügyi támogatás összege nem lehet nagyobb, mint az ingatlan árának és a felújítási költségeknek az 50 százaléka.

Stefania Saccardi, Toszkána régió alelnöke szerint a toszkán hegyvidék egyedülálló szépségű terület, amely azonban az elnéptelenedéstől szenved, ezért a döntés, hogy itt éljünk, kihívás és lehetőség is egyben, különösen a fiatalok számára.

Toszkánában most jelentős összeggel támogatják, ha egy hegyi faluban vásárolunk házat

Fotó: 123rf.com

Van néhány feltétel, amelynek meg kell felelni, ha pályázni szeretnénk a támogatásra.

A pályázóknak olasz állampolgároknak, vagy az Európai Unió más tagállamának állampolgárainak, vagy legalább tízéves tartózkodási engedéllyel rendelkező nem uniós állampolgároknak kell lenniük.

Ezenkívül bejelentett lakóhellyel kell rendelkezniük egy olaszországi községben vagy városban, de nem hegyvidéki közösségben (az olasz statisztikai hivatal által meghatározott kategóriák szerint).

A pályázatokat a Toszkána régió hivatalos honlapján található online űrlapon lehet benyújtani július 27-én, közép-európai idő szerint 13 óráig – írja a Euronews.