Tovább az Új Selyemúton

Forrás: BUD/MTI

 2019. április 27. 13:19

A Budapest Airport két nagy kínai cargo repülőtérrel is szorosabbra fűzi az együttműködését, a Magyarország és Kína közötti légi összeköttetések továbbfejlesztése érdekében. Ez a Pekingben rendezett Egy Övezet Egy Út Fórum csúcstalálkozó során aláírt együttműködési megállapodás egyik legfőbb célja.

A Budapest Airport tovább fokozza az erőfeszítéseit, hogy Magyarországot a Kínába irányuló magyar export, illetve a kínai áruk első számú közép-kelet-európai légi kapujává, egyfajta komplex logisztikai bázissá és elosztóközponttá fejlessze a régióban. Ez a lényege a Wang Zsendong, a Hszian Xianyang Nemzetközi Repülőtér helyettes ügyvezető igazgatója és René Droese, a Budapest Airport ingatlan és cargo üzletág-igazgatója által Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere jelenlétében aláírt dokumentumnak. A külügyminiszter a kínai fővárosban az Egy Övezet Egy Út Fórum csúcstalálkozóval párhuzamosan tartott Magyar-kínai Fórumon képviseli Magyarországot. A Budapest Airport májusban a Csengcsou Nemzetközi Repülőtérrel is együttműködési megállapodást köt, amikor egy kínai delegáció látogat Budapestre.

„Két ilyen – földrajzilag távol lévő – ország között akkor lehet jó gazdasági együttműködés, hogyha vannak összeköttetések, ezért kiemelt jelentősége van a légi kapcsolatoknak, a légi járatoknak Magyarország és Kína között. Ezért is örömteli a Hszian-i repülőtér és a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közötti együttműködési megállapodás aláírása, hiszen ez a megállapodás újabb kínai városokat kapcsolhat be abba a hálózatba, ahova közvetlenül lehet repülni Magyarországról, Budapestről. A gazdasági kapcsolatok mellett a turizmust is tovább tudjuk így fejleszteni, a tavalyi esztendőben 14 százalékos növekedést követően rekordszámú, 256 ezer kínai turista járt Magyarországon” – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírási ceremónián.

A képen balról jobbra: René Droese, a Budapest Airport ingatlan és cargo üzletág-igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Wang Zsendong, a Hszian Xianyang Nemzetközi Repülőtér helyettes ügyvezető igazgatója

 

A Magyar-kínai Fórum során számos további megállapodás is létrejött a magyar és a kínai partnerek között, a beruházások és a gyógyszeripar terén. A logisztika és a légiáru-szállítás fejlesztése összhangban áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium erőfeszítéseivel, hogy a két ország közötti együttműködést a kereskedelem és a közös beruházási projektek terén előmozdítsa. A magyar diplomaták és kereskedelemfejlesztési szakemberek támogatása fontos szerepet játszott abban, hogy a Budapest Airport a közelmúltban meg tudta duplázni a Budapest, Hongkong és Csengcsou között üzemelő közvetlen cargojáratok heti kapacitását, illetve az Air China Peking és Budapest közötti, menetrend szerinti utasszállító járatainak rakterében történő légiáru-szállítás terén az összeköttetéseket tovább tudta fejleszteni.

A Budapest Airport tavaly 32,6 millió eurós projekt keretében megkezdte az új Cargo City kivitelezését

 

„A csengcsoui repülőtérrel kialakított közvetlen cargokapcsolat volt az első fontos lépés, most pedig elérkezett az idő, hogy új kínai partnereinkkel tovább mélyítsük az együttműködést, így kihasználva az áruszállítás terén fennálló hatalmas lehetőségeket. Csengcsou, Hszian és Budapest egyaránt gyors növekedésnek örvend; nagyon bízunk benne, hogy ez az együttműködés az összes érintett fél számára előnyös lesz" – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A partnerek a jövőben még erőteljesebben népszerűsítik Kínában a dinamikusan fejlődő budapesti repülőteret, mint a közép-kelet-európai régió egyik legfontosabb légi kapuját. Az utasforgalomban rejlő turisztikai lehetőségeken kívül (a Shanghai Airlines idén június 7-től heti három közvetlen járatot indít Sanghaj és Budapest között) a fő cél a légiáru-szállítás fejlesztése Kína és Magyarország között. Ezt a felek rendszeres, közvetlen információcsere révén kívánják előmozdítani, illetve közös marketing kampányokat és eseményeket is terveznek, Kínában és a közép-kelet-európai régióban egyaránt.

Április eleje óta a Cargolux heti két további közvetlen áruszállító járatot üzemeltet Budapest és Csengcsou között

Fotó: Budapest Airport

Április eleje óta a Cargolux heti két további közvetlen áruszállító járatot üzemeltet Budapest és Csengcsou, a világ egyik leggyorsabban fejlődő repülőtere között Boeing B747-es típusú óriásgéppel. A Selyemút kapujában, az iparáról ismert Sanhszi tartományban található Hszian Nemzetközi Repülőtér révén pedig a Budapest Airport egy stratégiailag fontos partnerre tesz szert, amely sokat segíthet abban, hogy a magyar fővárosi repülőtér a kínai vállalatok számára a közép-kelet-európai térségben regionális cargo-elosztóközponttá fejlődhessen.

A légiáru-szállító vállalatok igényeinek növekedésre válaszként a Budapest Airport tavaly 32,6 millió eurós (kb. 10 milliárd forintos) projekt keretében megkezdte az új Cargo City kivitelezését. A 2. Terminál közelében épülő, 21 600 négyzetméteres raktárépület szerkezete már elérte végleges formáját. Mellette az úgynevezett speditőr (szállítmányozási) épület földmunkái is gőzerővel zajlanak; utóbbi 11 200 négyzetméter raktárterületet, illetve irodalétesítményeket biztosít majd a légiáru-kezelő raktár, illetve az idén megépülő 32 000 négyzetméteres új beton forgalmi előtér tőszomszédságában. Itt akár két F kategóriájú, vagyis Jumbo méretű cargo repülőgép egyidejű kiszolgálását is lehetővé válik. A Budapest Airport új cargo bázisát ez év végén vehetik birtokba a fuvarozók és a bérlők.

 

Ötpontos fejlesztési tervben állapodott meg Szijjártó Péter a kínai külügyminiszterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A találkozó után Szijjártó Péter elmondta: célul tűzték ki egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, amely kínai részről a Kínai Társadalomtudományi Akadémiára, magyar részről pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre alapul majd. Az erről szóló megállapodást a kínai házelnök május végi magyarországi látogatása során írják alá.

A logisztikai együttműködés fejlesztéséről is tárgyalt a két külügyminiszter, ennek része, hogy elkezdik előkészíteni a Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojektet, amelyet a magyar és a román kormány együttműködésére alapozva kínai pénzügyi és technikai segítségnyújtással terveznek megvalósítani – tartalmazza a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A fejlesztési terv ötödik pontja a turizmus további fejlesztése: a turisztikai rekordadatokat követően újabb légi járatok elindításával tovább növelnék a turisztikai forgalmat a két ország között.

Kapcsolódó cikkek