Tovább erősödött az online reklámpiac

Forrás: turizmus.com

 2016. november 25. 13:14

Az év első felében 13,4 százalékkal nőtt az európai online hirdetési piac az IAB Europe közlése szerint az egy évvel korábbihoz képest. A növekedésben meghatározó szerepet játszottak a mobilos költések, s különösen a közép- és kelet-európai térségben volt kiugró a változás.

Az első félévben folytatódott az európai online hirdetési piac bővülése, az IAB Europe az IHS Markittal közösen készített felmérést, melynek eredménye szerint az első hat hónapban 18,6 milliárd eurót költöttek a kontinensen digitális reklámra – számol be róla az mmonlie.hu.

Az éves szinten 13,4 százalékos fejlődésben meghatározó szerepet játszottak a mobilos hirdetések. Az IAB Europe által közölt adatok alapján a mobil display reklámokra költött összeg 61,3, míg a mobilos keresésekhez kapcsolódó hirdetésekre fordított összeg 57,3 százalékkal nőtt. Különösen a közép- és kelet-európai térségben volt nagyon gyors a mobilos szegmens fejlődése, itt meghaladta a 100 százalékot.

A régióban egyébként 16,2 százalékos növekedést mértek az online reklámpiacon, míg Nyugat-Európában 13,1 százalékos volt a fejlődés.

A display hirdetésekre költött összeg az első félévben 18,2 százalékkal bővült és ez a szegmens adja a teljes digitális reklámpiac 37 százalékát Európában. A legnagyobb szeletet továbbra is a keresésekhez kapcsolódó reklámok hasítják ki maguknak a piacból, 47 százalékos a részesedésük.

Az IAB Europe felmérése arra is rámutatott, hogy szinte minden piaci szereplő él a digitális videós hirdetések kínálta lehetőséggel. Ennek köszönhetően az első félévben már 1,6 milliárd eurót költöttek ilyen jellegű reklámokra, ami éves összevetésben 46 százalékos növekedést jelent.