Tovább folytatódik a vasúti járműpark korszerűsítése

Forrás: turizmus.com

 2022. január 11. 11:14

A MÁV-START 2022-ben is folytatja járműparkja megújítását.

2013 óta a MÁV-START mintegy 2100 üzemben lévő járműjének közel fele újult vagy újul meg. A különböző szintű felújításokon átesett mozdonyok motorikus átvizsgálása, a cserére szoruló alkatrészek pótlása, a külső felületi javítások és újrafestésük folyamatosan történik.

2021-ben a MÁV-START összesen  57 személykocsijának, 28 motorkocsijának, valamint 44 mozdonyának felújítása, illetve komfortjavítása készült el. 2022-ben a pandémia gazdasági hatásai ellenére is tovább folytatódnak felújítások, tervek szerint idén mintegy 60 személykocsi esik át komfortjavításon, továbbá 22 szerelvénnyel folytatódik a FLIRT motorvonatok egységesítése, és nem áll meg a Bzx-ek és az orosz motorvonatok megújulása sem.

Az országos fővonalakon, illetve nemzetközi forgalomban közlekedő IC-kocsik utastere is megújult az új arculatnak megfelelően, mobil eszközök töltésére alkalmas konnektorok és USB-csatlakozóaljzatok beépítésével, a belföldi InterCity-kocsik pedig új energiaellátó berendezést is kaptak.

A nemzetközi forgalomban használt DWA és DVJ kocsik már az új külső arculatot is megkapták, a belföldi kocsik esetében ez idén valósul meg.

Megtörtént a belföldi távolsági és regionális forgalomban a dunántúli területen közlekedő halberstadti kocsik tárcsafékes átalakítása a csendes fékezés érdekében, valamint az utastér felújítása, a biztonságos le- és felszállás érdekében a nyomógombos ajtóvezérlés beépítése. A Budapest-Lajosmizse vasútvonalon, valamint a keleti országrészben közlekedő orosz motorkocsikból (közismert elnevezéssel Uzsgyi), három darab kocsiszekrénye és utastere újult meg teljeskörűen, valamint új külső arculatot is kaptak ezek a kocsik. A mellékvonalakon járó Bzx mellékkocsik komfortjavítása is elkezdődött tavaly az utastér felújításával, illetve a külső arculat megújulásával – az első elkészült kocsik a balassagyarmati területen álltak forgalomba.

A MÁV-START egyik fekvőhelyes kocsija

Fotó: MÁV-START

A nemzetközi forgalomban közlekedő CAF fekvő- és hálókocsik is megújult utastérrel, valamint új belső és külső arculattal, beépített mobil eszközök töltésére alkalmas konnektorokkal és USB-csatlakozókkal büszkélkedhetnek, a CAF ülőhelyes kocsik pedig teljes körű főjavításon estek át.

A személykocsi-felújításokon kívül tavaly folytatódott a FLIRT motorvonatok egységesítése, a korábbi 9-et követően további 22 darab, régebbi piros motorvonat kapta meg az új, egységes színvilágot – így már elkészült a flotta több mint fele. A fejlesztésnek köszönhetően a 60 FLIRT motorvonat műszaki színvonala megegyezik majd az újabb, kék-fehér festésű, azonos típusú, de bizonyos részegységeiben modernebb gyártmányokkal. Korszerűbb lesz az utastájékoztató-rendszer; laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé; továbbfejlesztik az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket; a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be; a vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében pedig Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert is, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek majd.

A többi belsőleg megújított FLIRT átalakítása 2022 végéig fejeződhet be, a vonatok külső átalakítása pedig 2023 végére készülhet el.