Tovább csökkenti utaskapacitását az amszterdami reptér, távozott a vezérigazgató

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 18. 10:08

Az amszterdami Schiphol repülőtér október végéig további 18 százalékkal csökkenti a naponta kezelt induló utasok számát.

A néhány héttel ezelőtt megállapított limit szeptemberre napi legfeljebb 67 500, októberre 69 500 induló utas volt, ezeket viszik le 54 500-ra, illetve 57 000-re – írja az aero.de.

A repülőtér pénteki közleménye szerint a légitársaságokkal már tárgyalnak a járattörlésekről. A döntést a biztonsági ellenőrzésért felelős cégek létszámhiányával indokolták. A múlt hét elején – a nyári időszakhoz hasonlóan – újra hosszú sorok kígyóztak a repülőtéren, az utasok egy része már a terminálépület előtt várakozott.

Októberben csak napi 57 ezer induló utast kezel az amszterdami repülőtér

Fotó: 123rf.com

A KLM holland légitársaság csalódottan reagált a lépésre. „Ezeknek az intézkedéseknek messzemenő következményei vannak az utasainkra, a kollégáinkra, a Schiphol és ezzel együtt a KLM nemzeti és nemzetközi hírnevére” – írják egyik közleményükben.

A Schipholon hónapok óta uralkodó káosz következménye az is, hogy múlt csütörtökön távozott posztjáról Dick Benschop, a repülőteret üzemeltető Royal Schiphol Group vezérigazgatója. A vállalat közleménye szerint Benschop tett ugyan intézkedéseket a válság leküzdése érdekében, azonban ezek nem voltak elégségesek. A közlemény szerint Schipholnak nemzeti és nemzetközi repülőtérként vissza kell térnie ahhoz a nívóhoz, amelyhez az utasok és a légitársaságok hozzászoktak.

Benschop 2018 óta állt a repülőtér élén, szerződése eredetileg öt évre szólt.