Tovább nőtt Horvátország népszerűsége

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 05. 14:11

Az egész éves idegenforgalmi szezon népszerűsítésére irányuló marketing meghozta gyümölcsét: 2019 első fél évében 6 százalékkal növekedett a Horvátországba érkező turisták száma.

A Horvát Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (CNTB) legfrissebb beszámolója alapján az idei év első hat hónapjában 6 százalékkal több vendég érkezett az országba, mint az előző év azonos időszakában. És a nyár is biztatóan alakul: 2019 júniusában 10 százalékkal nőtt a vendégérkezések, 8 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma 2018 júniusához képest.

A forgalmat monitorozó eVisitor adatai szerint 2019 első félévében Horvátország 6,88 millió látogatót fogadott, ami 6 százalékos növekedést jelent. Ebben az időszakban 26,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, 3 százalékkal többet, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

A jelentésből az is kiderül, hogy a turisták nagy többsége továbbra is külföldről érkezik: a vizsgált időszakban 5,85 millió külföldi vendég 22,93 millió vendégéjszakát töltött el az országban.

Horvátország több mint tengerparti strandolás

Fotó: CNTB

„Turisztikai vezetésünk egyik fő célkitűzése 2019-ben, hogy a látogatók érdeklődését felkeltsük az előszezon iránt – emelte ki a jelentés kapcsán Gari Cappelli, Horvátország idegenforgalmi minisztere. Az elmúlt három évben a horvát turizmus 20 százalékos növekedését tapasztaltuk, kapacitásaink kihasználtsága pedig 15 százalékkal emelkedett. A tengerentúli piacokon folytatott promóciós tevékenységünk erősítésével arra törekszünk, hogy az elő- és utószezonban érkező vendégek száma tovább emelkedjen – ennek érdekében Horvátországot egész éves desztinációként népszerűsítjük. Az idei év első felének általános forgalomnövekedése már ennek a célzott kampánynak köszönhető. Ugyanakkor a megnövekedett légi forgalom is kedvező hatást gyakorolt az idegenforgalom élénkülésére – tette hozzá a miniszter.

Az e-Visitor friss adataiból az is kiderül, hogy 2019 első hat hónapjában Isztrián volt a legmagasabb a vendégéjszaka-szám (7,6 millió), ezt követi Split-Dalmácia megye (4,7 millió) és a Kvarner régió (4,3 millió). A küldő országok közül a legtöbb vendégéjszakát (1,43 millió) az Egyesült Királyságból érkezők töltötték Horvátországban.