Továbbfejlesztenék a magyar-szerb turisztikai együttműködést

Forrás: MTI

 2015. március 01. 14:30

Magyarország és Szerbia között évek óta jó a gazdasági és turisztikai együttműködés, de vannak még kiaknázatlan területek, és a két szomszédos országnak jobban meg kellene ismernie egymást - mondta Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete szombaton Budapesten az Utazás kiállításon.

Az idei Utazás kiállításon 12 szerb város - például Zsablya, Palánka, Temerin, Újvidék - turisztikai szervezete mutatkozik be, és a szerbiai, a vajdasági, valamint szabadkai idegenforgalmi szervezet is kiállítóként van jelen.

Juhász Bálint, Vajdaság Autonóm Tartomány gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárságának titkárhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy évente körülbelül 29 ezer magyar turista látogat Szerbiába. Kifejtette: a magyar turizmushoz hasonlóan a szerb, és vajdasági idegenforgalom is bővült tavaly. A vendégéjszakák száma megközelítette az egymilliót, ezt szeretnék az idén átlépni.
Juhász Bálint elmondta: fenn kell tartani a turizmusban elért jó eredményeket, az Utazás kiállítás pedig jó alkalom Szerbia számára, hogy az online turisztikai termékértékesítésben tanuljon Magyarországtól.

Rade Drobac kiemelte: az utóbbi időszakban jó kétoldalú együttműködés alakult ki Szerbia és Magyarország között. Mint fogalmazott, ha nincs politikai gond, akkor a gazdasági együttműködést is tovább lehet fejleszteni. Kifejtette: Magyarországhoz hasonlóan Szerbia is tranzitország, ahol nyugat és kelet kapcsolódik egymáshoz, ez pedig a közös gondok mellett együttműködési lehetőségeket is rejt.

A nagykövet hangsúlyozta: a turizmus területén fontos jele az együttműködésnek, elindult a Belgrád-Budapest légijárat, valamint hogy aláírták a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítéséről szóló szerződést; ennek megvalósítása a következő két-két és fél év feladata lesz.

Rade Drobac szerint fontos,hogy "jobban megismerkedjünk mint szomszédok". Kitért arra is, hogy a szerb állampolgárok Magyarországon belül elsősorban Budapestre és az üdülőközpontokba utaznak, míg a magyar turisták egy szerbiai látogatás során elsősorban a Délvidékre, Vajdaságba mennek. Ez a terület méltán híres sokszínűségéről, de Szerbia többi része is sokat kínál: Közép-Szerbiában például hegyek, völgyek, folyók várják a turistákat, akik gyakran visszatérnek erre a területre.