Továbbfejlesztik a kolozsvári repteret

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 15:49

Aláírták a finanszírozási szerződést, amelynek eredményeként repülőgép- és utasbiztonsági korszerűsítésekkel emelik a szolgáltatások színvonalát a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren.

A most aláírt szerződés összértéke 43,6 millió euró, amit az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól (ERFA) kap a légikikötő.

Az összeget két irányban fogják felhasználni: 7,6 milliót fordítanak fém- és robbanószer-detektorokra, X-sugaras szkennerekre, utasvizsgálati eszközökre, a fennmaradó 36 millió euróból pedig, többek között a kifutópályákra tapadt gumieltávolítását végző gépeket, mobil világító oszlopot, más szükséges felszereléseket vásárolnak.

2040-re 7 millió utassal kalkulál a reptér

Fotó: facebook.com/airportcluj.ro

Két hónappal ezelőtt szintén ERFA-forrásból, plusz központi támogatással szereztek be jégtelenítő és hóeltakarító gépeket, de a fejlesztés itt nem áll le: mivel az évi 3,5 millió utas kiszolgálására már szűk a hely és gyakran torlódások borzolják az idegeket, a közeljövőben új terminált építenek, ugyanakkor tervezik a kifutópálya meghosszabbítását 3420 méteresre.

Ennek azonban a fő akadálya egyelőre nem a pénz, hanem meg kell várniuk a Kis-Szamos tervezett elterelésének megoldását, ez azonban a megyei önkormányzat feladata. Terveznek még új repülőgép-parkolót négy gép számára, valamint egy 115 ezer négyzetméteres cargo terminált (parkolóval együtt) amelynek megépítése évek óta húzódik.

David Ciceo reptérigazgató a nyár elején azt nyilatkozta, hogy 2040-re el akarják érni az évi 7 milliós utasforgalmat, ám ehhez minden fejlesztési tervüknek meg kell valósulni, beleértve például, a repteret a vasútállomással összekötő külön vonalat.