További határnyitásokat sürget az ECTAA

Forrás: turizmus.com

 2020. június 16. 13:57

A turizmus újjáéled Európában, de még mindig túl sok indokolatlan utazási korlátozás van érvényben - írja friss közleményében az ECTAA.

Június 15-én az EU tagállamainak többsége megszüntette az utazási korlátozásokat számos európai országgal szemben, lehetővé téve az uniós polgárok számára, hogy újból utazzanak és élvezhessék a nyaralást külföldön.

Az ECTAA üdvözli a Európai Bizottság által létrehozott reopen.europa.eu weboldalt, amely információkat nyújt arról, hogy az EU polgárai hová és hogyan utazhatnak, és úti céljukban milyen előírások vannak érvényben. Ennek segítségével magabiztosan tervezhetőek az európai utazások és nyaralások, a biztonságot szem előtt tartva – tájékoztatott az ECTAA magyarországi tagszervezete, a MUISZ.

Ugyanakkor túl sok alaptalan utazási korlátozás van még mindig érvényben Európán belül. Az ECTAA felhívja a tagállamokat, hogy tartsák be az Európai Bizottság ajánlásait a belső határok korlátozásainak összehangolt eltörléséről, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi.

Az ECTAA arra is felhívja az EU tagállamainak figyelmét, hogy kövessék az Európai Bizottság javaslatát miszerint július 1-jétől, az EU-n kívüli országokba irányuló utazások korlátozását is fokozatosan oldják fel.

„Minden döntést az utasok biztonságát szem előtt tartva kell meghozni. Az általános utazási korlátozások azonban a járványügyi helyzetektől függetlenül nem megalapozottak és akadályozzák az idegenforgalmi ágazat nagyon törékeny gazdasági fellendülését" – mondta Pawel Niewiadomski, az ECTAA elnöke.

Az uniós tagállamok zászlói

Fotó: 123rf.com

Hozzátette: „Felhívjuk a tagállamok figyelmét, hogy gyorsan készítsék el azon EU-n kívüli országok jegyzékét, amelyekre az utazási korlátozások eltörölhetőek. Számos népszerű, földközi-tengeri üdülőhely megfelel az Európai Bizottság kritériumainak, és ezeket prioritásként kell kezelni".