Továbbra is a British Múzeum a legnépszerűbb Nagy-Britanniában

Forrás: turizmus.com

 2015. március 16. 16:47

A friss statisztikai adatok szerint tavaly 6,7 millió látogató fordult meg a British Múzeumban. Nagy-Britannia top tíz leglátogatottabb múzeuma között csak egy vidéki van.

A brit múzeumokban és galériákban több mint 6 százalékkal nőtt a látogatók száma tavaly. A legnépszerűbb British Múzeum 6,7 millió látogatója után a londoni Nemzeti Galéria a második 6,4 millióval, a Southbank Centre pedig – amely újdonság a leglátogatottabb helyek között – a harmadik helyet foglalta el 6,25 millió  látogatóval a vezető látványosságok szövetsége (ALVA) által kiadott jelentésben.

Miközben a glasgow-i Nemzetközösségi Játékoknak köszönhetően jelentősen nőtt a skót múzeumok és egyéb turistaattrakciók forgalma, a tíz legtöbb látogatót vonzó attrakció között csak egy került ki a brit fővároson kívülről, a 2013-ban elkészült Birminghami Könyvtár, ahol 2,4 millióan jártak.

A tízes brit toplistán negyedikként a Tate Modern szerepel 5,8 millió látogatóval, ez a rekord a Matisse-kiállításnak köszönhető, ötödikként pedig a Természettudományi Múzeum 5,4 millió látogatóval. A Tudomány Múzeuma, a Victoria és Albert Múzeum, valamint a Tower mintegy 3-3 milliós vendégsereget vonzott, a Somerset House-ban pedig 2,4 millióan fordultak meg.

A legkiugróbb érdeklődés mégis londoni Imperial War Museum 2014 júliusában megnyílt új első világháborús termei iránt nyilvánult meg: hat hónap alatt csaknem egymillióan barangoltak bennük.

A tavalyi kitűnő eredmények a BBC szerint egyrészt a növekvő idegenforgalom, másrészt a sok látogatót vonzó nagy mesterek kiállításainak számlájára írhatók. Emellett komoly fellendülést okoztak a népszerűségben a múzeumok és galériák oktatási programjai: az elmúlt évtizedben a legtöbb intézmény kitűnő oktatási projekteket fejlesztett ki, amelyek az iskolák munkájához is kötődnek.